EDUCACIÓ
Societat 19/04/2013

Els professors eviten la fallida d'un col·legi de València

El col·legi San José de Montcada. El centre, propietat de l'arquebisbat, s'ha vist obligat a demanar prestats 1.500 euros a cada professor

Salvador Almenar
2 min
El col·legi San José, de Montcada, ha hagut de  demanar ajuda econòmica dos cops.

ValènciaEls impagaments de la Generalitat Valenciana han obligat a retallar despeses i eliminar serveis per quadrar els pressupostos dels col·legis públics i concertats del País Valencià. La falta de crèdit que pateixen els centres n'ha obligat alguns, com és el cas dels col·legis Antonio Machado de Xirivella i Sanchis Guarner de la Pobla Llarga, a demanar ajuda als pares dels alumnes per poder reposar, per exemple, el paper higiènic. D'altres han optat per demanar ajuda als mateixos professors per poder seguir pagant algunes despeses.

És el cas del col·legi San José de la localitat valenciana de Montcada. Aquest centre, propietat de l'arquebisbat, s'ha vist obligat a demanar prestats 1.500 euros a cadascun dels seus 30 professors per poder pagar les despeses de manteniment que deu des de fa mesos la conselleria d'Educació. Segons explica el seu director, Jorge Marí, aquest col·legi ha lliurat un document intern als professors en el qual sol·licita la seva col·laboració "voluntària i altruista" per fer front a la situació econòmica "tan complicada" que travessa el centre.

Segons dades del col·legi, la conselleria li deu actualment 58.000 euros, però, gràcies a la resposta gairebé unànime dels treballadors, s'han recaptat actualment uns 30.000 euros que permetran seguir esperant que Educació aboni part del deute. Quan això succeeixi, el col·legi retornarà als professors el préstec. I és que no es tracta d'una donació "a fons perdut", expliquen des de la direcció escolar, sinó d'"un dipòsit personal d'ajuda al centre".

Retard de sis mesos

Aquesta escola, com gairebé totes les del País Valencià, fa diversos trimestres que pateix els retards en els pagaments del govern valencià. No obstant això, ara els pagaments es dilaten més en el temps i, per això, la direcció ha hagut de prendre aquesta determinació, expliquen les mateixes fonts.

La conselleria, que reconeix el deute contret i que s'ha compromès a abonar-ne una part quan tingui disponibilitat de crèdit, va pagar el 9 d'abril les despeses del mes d'octubre. Així doncs, actualment el col·legi San José està pendent d'ingressar dues mensualitats del 2012 i tres més corresponents a aquest any.

L'any passat el centre ja va haver de demanar ajuda, i en aquella ocasió va sol·licitar diners als pares. El director, Jorge Marí, explica, però, que aquesta vegada han preferit demanar la col·laboració dels professors, perquè "la situació econòmica de les famílies és molt complicada".

A diferència de les despeses corrents i de manteniment, els impagaments no han arribat, almenys encara, a les nòmines dels mestres valencians.

stats