ARA TU / ARA ENS EN SORTIM
Societat 22/09/2013

Mertxe París: "Vivim en un ambient gris, però hi ha molta gent que està intentant reinventar-se"

Fa tres anys la Mertxe París va deixar la seva zona de confort i va fundar la seva pròpia editorial, Mosaics Llibres. Es vol especialitzar en literatura infantil i en el foment de la lectura entre els més petits, i en vol aprendre amb editorials consolidades

Lara Bonilla
3 min

La vida professional de la Mertxe París, de 37 anys i mare de dues nenes, gira al voltant dels llibres. Ha fet de llibretera, de rondallaire i d'editora. Però fa tres anys va fer el salt i va fundar la seva pròpia editorial, Mosaics Llibres. Ara es dedica a l'edició freelance i el seu objectiu és especialitzar-se en edició infantil.

Després d'anys de treballar per a altres, la Mertxe volia engegar un projecte propi en què pugui deixar la seva empremta personal i aportar creativitat. "És molt més arriscat però també m'ha permès conciliar vida laboral i vida familiar", reconeix. De fet, l'edició freelance naixia de la mà de la maternitat. "Sempre m'ha agradat provar coses, però el fet de tenir fills m'ho va facilitar", explica.

Va capitalitzar l'atur i amb una inversió petita va néixer Mosaics Llibres. Treballa a casa. "Al principi és molt dur però al final t'hi acostumes i ara mateix tenir el despatx a casa em facilita molt les coses", diu. També reconeix que ara no es podria pagar un despatx fora. És la vida de l'autònom: uns mesos es factura més que altres, es cobra amb molt retard i les administracions no posen facilitats. "Vaig estar de baixa i no vaig ingressar res però, en canvi, havia de continuar pagant la quota d'autònoms", lamenta. És per això que no amaga els riscos i la inestabilitat de treballar pel seu compte i desmitifica la imatge edulcorada dels emprenedors. "Quan veig aquests anuncis promocionant l'emprenedoria em fan una mica de ràbia perquè sovint fan referència a grans emprenedories, i no a petits autònoms". Persones que, com ella, han de lluitar dia a dia per tirar endavant. "Si al meu costat no hi tingués una persona amb un sou fix, seria molt difícil, i això és important dir-ho. Una peça clau és que el meu marit té una feina estable. Això no és una cosa només meva", explica. Hi ha hagut moments en què ha pensat tirar la tovallola i treballar per a un altre. "Però després ens trobem els petits autònoms i ens animem els uns als altres. Tinc companys il·lustradors o maquetadors que han hagut de plegar. Però jo encara insisteixo". "Vivim en un ambient gris -reconeix-, però hi ha molta gent que està intentant reinventar-se i sortir-se'n". Ella n'és un exemple.

Empenta internacional

Des de fa un any, la feina a l'editorial ha començat a baixar. La crisi no fa excepcions. Però lluny de renunciar al seu projecte, la Mertxe ha fet un pas endavant per impulsar l'edició infantil. I per fer-ho, vol agafar idees. Per això s'ha acollit al programa Erasmus per a Joves Emprenedors, una iniciativa subvencionada per la Comissió Europea que posa en contacte joves emprenedors amb empresaris experimentats. L'emprenedor conviu i col·labora professionalment amb l'empresari d'acollida durant un màxim de sis mesos. "Agafar idees i inspiració i importar-les. Aquesta és la idea del programa", diu la Mertxe. Ella ha triat Barefoot Books, una editorial d'Oxford amb vint anys d'experiència. A més de literatura infantil, també fan activitats relacionades amb el foment de la lectura, una àrea que a la Mertxe li interessa especialment. Però primer havia de convèncer les dues sòcies de l'editorial. "Vaig anar a Oxford i els vaig presentar el programa. El primer que em van preguntar és què els podia aportar jo a elles", diu. La Mertxe s'encarregarà de revisar la traducció a l'espanyol dels seus llibres i, a canvi, aprendrà com funciona una editorial consolidada i agafarà idees per fomentar la lectura entre els més petits. "I també aprendré de l'experiència de viure fora i treballar en una altra empresa del meu sector", destaca.

En el projecte s'hi ha implicat tota la família. El seu marit ha pogut agafar una excedència de quatre mesos i les filles ja han començat el curs a Anglaterra. No és gaire habitual llançar-se a l'aventura i menys en família. "Poder passar un temps fora treballant és un estímul. No són pràctiques, és un intercanvi. No sóc un becari a qui hagin d'ensenyar", indica. A la tornada i amb l'experiència adquirida, la Mertxe vol potenciar l'edició infantil, sobretot els àlbums il·lustrats, per a nens amb edats compreses entre els 0 i els 8 anys. També vol editar material literari per a nens amb trastorn de lectoescriptura i pretén donar veu a petits autors que estan començant o que encara no han publicat. I li interessa molt el món local. "Hem editat llibres il·lustrats per acostar la història de llocs emblemàtics als més petits". Ha començat per Lleida i reivindica que no tot comença i acaba a Barcelona. En el seu cas, el seu camí també passa per Oxford.

stats