DRET A DECIDIR LA RESPOSTA DE L’ESTAT
Efímers Tema del dia 29/09/2014

Aval del Consell d’Estat per recórrer la consulta

L’òrgan consultiu dóna llum verda, per unanimitat, a Rajoy perquè avui presenti els recursos al TC

i
Joan Rusiñol
2 min

MadridMariano Rajoy ja pot aprovar avui els dos recursos per intentar frenar la consulta del 9 de novembre al Tribunal Constitucional (TC). El Consell d’Estat, el principal òrgan consultiu del govern espanyol, hi ha donat llum verda. La seva decisió no era vinculant però un posicionament en contra li hauria posat les coses molt difícils a l’executiu central.

La “maquinària de l’Estat”, en paraules de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, es va engegar tan bon punt es va publicar la llei de consultes al Diari Oficial de la Generalitat. De fet, hi havia feina feta abans, com va admetre l’exministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. Formalment, la sala encarregada d’estudiar aquest assumpte al Consell d’Estat -encapçalada per l’expresident del Congrés Landelino Lavilla, de la UCD, un home nascut a Lleida- no s’hi va posar fins dissabte a la tarda. Ahir el president de la institució, José Manuel Romay Beccaría, exministre de Sanitat amb José María Aznar, va convocar els membres de la comissió permanent a les set de la tarda. Amb una hora i mitja en van tenir prou per avalar Rajoy. És a dir, tant la llei de consultes com el decret de convocatòria “vulneren” la Constitució.

Un suport granític

Els dos dictàmens donaran gruix argumental als fonamentals jurídics que té a punt la Moncloa. Això és la base dels recursos que avui aprovarà el consell de ministres. Els reforça el fet que els informes tiressin endavant per unanimitat, amb el suport, d’entrada, de tots els membres de la comissió permanent. Entre ells hi ha un dels pares de la Constitució, Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, que s’ha caracteritzat per haver sigut una de les poques veus conservadores madrilenyes que ha fet crides a buscar una entesa entre els governs de Catalunya i de l’Estat. De fet, va estar present a l’últim acte de celebració de la Diada, aquest mes de setembre, a la seu de la Generalitat a Madrid. En un informe anterior sobre la declaració de sobirania del Parlament, ell i Fernando Ledesma havien emès vots particulars. Ahir no.

Una altra de les integrants de la permanent és l’exvicepresidenta socialista del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega, que coneix bé la situació catalana perquè va viure en primera persona les tensions polítiques de l’Estatut.

A l’entrada de la reunió, Herrero y Rodríguez de Miñón admetia l’excepcionalitat de la trobada. Segons va dir, era la primera vegada que se’ls convocava en diumenge. La Moncloa volia assegurar-se que avui, a través de l’Advocacia de l’Estat, podrà entrar els dos recursos al registre del TC. El pròxim pas és saber quan es reunirà l’alt tribunal per admetre’ls a tràmit i suspendre cautelarment llei i decret.

stats