Dossier 27/06/2013

Entitats: a favor del procés amb horitzó final diferent

Joan Rigol elaborarà el text unitari sobre la consulta

Oriol March
3 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, amb els dirigents sindicals de CCOO i UGT.

Barcelona.La possibilitat que Catalunya decideixi el seu futur polític és el mínim comú denominador que uneix les gairebé 50 entitats que ahir van constituir el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Altra cosa és, arribat el moment de la consulta, quina opció defensarà cada associació. Les úniques entitats que es van posicionar inequívocament a favor de la independència van ser l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), el sindicat Intersindical-CSC i el Ciemen. La resta, amb més o menys intensitat i gradualisme sobiranista, van coincidir en la necessitat de fer la consulta. Encara que, un cop convocada, no es decantin per demanar el vot per cap opció en concret.

"El procés pel dret a decidir no té marxa enrere", va reflexionar dins de la reunió Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural. Una frase que va en la línia del que ha expressat el president de la Generalitat, Artur Mas, en cites privades amb alts dirigents de CiU. Aquest procés cap a la consulta que Casals veu sense marxa enrere ha de desembocar en la independència, segons va afegir la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell. Les dues entitats organitzen aquest dissabte el Concert per la Llibertat i la pròxima Diada teixiran una cadena humana per reclamar l'estat propi.

Mentre que hi va haver entitats -com la Taula del Tercer Sector- que van voler posar l'accent en la necessitat de fer paral·lel el debat social al debat nacional, n'hi va haver d'altres, com el Consell General de Cambres de Catalunya, que van insistir en la "legalitat" del procés. "Qualsevol escenari de futur ha de passar per la Unió Europea", va reclamar el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, que va insistir en el "diàleg" i que el resultat de la consulta fos "vinculant" i reconegut per totes les institucions implicades en el procés. Els sindicats CCOO i UGT van criticar "la falta de transparència" de la reunió, que haurien volgut oberta.

Figura de consens

A la sortida de la reunió, com és habitual en cimeres d'aquest tipus, no es va repartir cap document de mínims acordat per les entitats. Aquesta tasca se li ha encarregat a Joan Rigol, expresident del Parlament i històric d'Unió -encara és habitual que prengui la paraula als consells nacionals de la formació democristiana-, que haurà de redactar un text unitari al voltant de la consulta. Segons va explicar el conseller de la Presidència i arquitecte principal del procés al Govern, Francesc Homs, aquest document ha d'estar enllestit al llarg de les setmanes vinents. Rigol ja tenia coneixement de la petició que li farien i espera ordres sobre la orientació que ha de tenir la proposta.

Segons va explicar Homs, és molt probable que s'assembli al manifest unitari que es va aprovar la setmana passada a Lleida i que va comptar amb el suport de CiU, ERC, el PSC, ICV i la CUP, a més de sindicats, col·lectius d'immigrants i membres de la societat civil. En un text de tres punts, els signants es comprometen a "contribuir a generar un clima de consens" a favor del dret a decidir i a "fer pedagogia" amb actituds "obertes, participatives, socialment integradores i individualment respectuoses" amb la consulta.

El fet que el PSC signés aquest document -Àngel Ros, alcalde de Lleida i diputat, és un dels representants més destacats del sector catalanista del partit- és un dels arguments que esgrimeix el Govern per sumar-lo al Pacte Nacional. Mentrestant, Rigol obrirà converses amb totes les entitats presents ahir a la reunió constituent per trobar un document que exerceixi d'argamassa per a l'organisme.

stats