29-J EL CONCERT
Efímers Tema del dia 30/06/2013

El Govern destaca el caràcter democràtic i cívic de la reivindicació

Ortega, sis consellers i Junqueras fan costat al clam pel dret a decidir del Camp Nou

Oriol March
3 min

Barcelona.El Govern, com ja havia fet amb la manifestació de l'Onze de Setembre de l'any passat -que va sacsejar definitivament el panorama polític català-, va observar des de la barrera el Concert per la Llibertat que es va celebrar al Camp Nou. La seva intenció era la mateixa que amb la Diada del 2012: cedir el protagonisme a la societat civil i oferir presència institucional. L'encarregada d'atendre els mitjans va ser la vicepresidenta Joana Ortega, que es va acostar a la zona de premsa de l'estadi per destacar el caràcter "democràtic i cívic" que va presidir la jornada reivindicativa.

"El Camp Nou és avui un clam per la llibertat", va dir Ortega, que després de fer declaracions va córrer a ocupar el seu lloc juntament amb companys seus de gabinet com Francesc Homs (Presidència, que va botar amb l'Elèctrica Dharma), Germà Gordó (Justícia), Ferran Mascarell (Cultura), Irene Rigau (Ensenyament) i Santi Vila (Territori). Poc abans d'iniciar-se l'espectacle, Homs va indicar a TV3 que la jornada era per posar "la pell de gallina des del punt de vista dels sentiments" i que Catalunya "té el dret a la llibertat plena i total". Neus Munté, consellera de Benestar, va ser-hi en família.

Abans de començar, Ortega va refermar el compromís de l'executiu amb el full de ruta de la consulta i va destacar la voluntat de la ciutadania d'"expressar lliurement el seu futur". "I això sembla que molesta a alguns", va insinuar la vicepresidenta. Artur Mas, president de la Generalitat, no va ser-hi perquè es casava la seva filla a Menorca, i Josep A. Duran i Lleida, líder d'Unió, va excusar la seva presència per "un compromís previ".

Al concert hi va acudir una nodrida representació política, que es va mantenir amb el perfil baix, i només alguns van atendre TV3 i Catalunya Ràdio. Va ser el cas d'Oriol Junqueras, president d'ERC, a qui acompanyava la secretària general Marta Rovira i que va fer la següent consideració: "Aquí hi cap tothom, tota la gent que vol votar. Aquí hi cabem tots els demòcrates i aquest ha de ser el nostre esperit". Hores abans, a Twitter, Junqueras va mostrar el seu desig que, d'aquí uns anys, s'organitzés un concert per celebrar l'assoliment de la independència. Josep Vendrell, secretari general d'ICV, va reivindicar que es tractava d'un "acte cultural i polític" que defensa, com el seu partit, l'exercici fonamental del dret a decidir.

La delegació de CDC va estar encapçalada per Josep Rull, Lluís Corominas i Jordi Turull, el triumvirat que comanda el partit. El partit va preferir no fer declaracions, com tampoc en van fer David Fernández i Quim Arrufat, els diputats de la CUP que van assitir al concert.

"Un aquelarre"

Poc abans del concert, Alícia Sánchez-Camacho va fer d'amfitriona del ministre Jorge Fernández Díaz a Barcelona, en un fòrum del PP sobre immigració. La presidenta dels populars el va aprofitar per considerar un "aquelarre" l'esdeveniment i per veure-hi voluntat de "ruptura i exclusió". "Artur Mas vol que Catalunya sigui terra d'hispanofòbia, sectarisme i divisió", va asseverar Sánchez-Camacho, que va insistir a apel·lar a la "Catalunya silenciosa" que ahir va decidir no acudir al Camp Nou.

Tampoc va deixar escapar l'oportunitat de dir-hi la seva el ministre de l'Interior, que va considerar que el sobiranisme "va contra l'ADN de Catalunya, que és sòcia fundadora i part indiscutible d'Espanya". "Catalunya ha estat sempre i és una societat oberta, tolerant i d'acollida d'espanyols de la resta d'Espanya i de persones que han vingut de fora d'Espanya", va reflexionar.

¿Preocupa el concert que es va celebrar ahir al Camp Nou al govern que lidera Mariano Rajoy, que de moment està reaccionant de manera intransigent davant del repte sobiranista català? "Ni l'ocupa ni el preocupa", va respondre Fernández, que només s'hauria alarmat en cas que hi hagués algun tipus d'alteració de l'ordre públic que finalment no es va acabar produint.

Qui sí que es va mostrar preocupat pel concert és Albert Rivera, de Ciutadans, que des de l'escola d'estiu del partit va carregar contra l'esdeveniment pel fet de ser retransmès per TV3. "El Govern ha destinat recursos públics al concert a través de les subvencions a Òmnium Cultural", va denunciar Rivera. El líder del partit va defensar que la televisió pública no hauria de cobrir cap esdeveniment d'aquest tipus, ja fos independentista o constitucionalista". De moment, però, d'aquest caràcter no se n'ha organitzat cap.

stats