EDUCACIÓ SUPERIOR LES AJUDES ALS ALUMNES
Dossier 26/06/2013

El Govern pagarà les beques de Wert

CiU i ERC pacten apujar un 20% la partida d'ajudes per cobrir els que no arribin al 6,5

Sònia Sánchez
3 min

Barcelona.La Generalitat es compromet a pagar el 100% de la matrícula universitària als alumnes que quedin fora dels ajuts del ministeri perquè no arriben a la nota mitjana del 6,5, que es calcula que seran us 3.000. Això suposarà un increment de fins al 20% dels diners que s'han destinat aquest any a les beques catalanes -creades fa dos anys i anomenades beques Equitat-, que passaran dels 24,3 a prop de 30 milions.

Aquest és l'acord tancat ahir per CiU i ERC, al qual ha tingut accés l'ARA, després de setmanes de converses en el marc del pacte d'estabilitat del Govern amb els republicans. El text del pacte estableix, en el seu punt 46, la creació d'un grup de treball sobre universitats amb la missió, entre altres objectius, d'assegurar "un model d'universitat inclusiu socialment i territorialment mitjançant un sistema just i equitatiu de matrícules i beques".

Tot i que en un primer moment es va apuntar la possibilitat d'incrementar les beques catalanes elevant els sis llindars de renda fixats aquest curs, l'acord amb ERC ha optat finalment per mantenir els mateixos llindars, però destinar més diners al més baix de tots, que coincideix amb l'establert pel ministeri d'Educació per a les seves beques.

Aquests alumnes de rendes més baixes tenien dret fins ara a l'exempció de matrícula que ofereix el ministeri. El curs 2012-2013, però, l'Estat va imposar un 5,5 com a nota mitjana per poder tenir dret a l'ajut. Per als que estaven entre el 5 i el 5,5, les beques Equitat cobrien el 50% de la matrícula. Per al pròxim curs, en què el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, pretenia apujar l'exigència fins al 6,5, el Govern seguiria pagant el 50% de les taxes als que no arribin al 5,5, però cobriria el 100% per als que estiguin entre el 5,5 i el 6,5. Serà la primera vegada que la Generalitat ofereix la gratuïtat de la matrícula, ja que les beques Equitat fins ara cobrien un màxim del 50% de les taxes universitàries.

Després de l'allau de crítiques dels últims dies, el ministre Wert es va mostrar ahir obert a reconsiderar el 6,5, però va descartar baixar al 5,5 d'aquest any. En tot cas, l'acord polític català cobrirà les matrícules dels alumnes que superin el 5,5 i quedin fora de la convocatòria estatal. Però els càlculs s'han fet, de moment, partint del pitjor escenari, el del requisit d'un 6,5.

Dels 10.000 alumnes que el curs passat van entrar a la universitat amb una nota mitjana d'entre 5,5 i 6,5, es calcula que uns 3.000 estarien en el llindar de renda més baix. És en base a aquestes xifres que l'acord entre CiU i ERC calcula que caldrà incrementar la partida de beques catalana "entre un 10% i un 20%".

Tornar als 30 milions

Aconseguir aquests gairebé 5 milions de més no serà difícil, ja que la partida prevista per a aquest mateix curs ja era de 30 milions, tot i que la resolució de les beques va fer que només en fessin falta 24,3. Se'n van concedir 19.141 per un valor total de 24,3 milions, i es calcula que el curs que ve es podrà becar fins a 22.500 estudiants. Les beques Equitat, de fet, es paguen amb el 25% dels diners obtinguts per la pujada de taxes universitàries aplicada aquest curs, quan l'Estat va permetre elevar-les fins al 25% del cost dels estudis. Aquest increment es mantindrà igual el curs que ve, tot i que aplicant-hi l'IPC, la qual cosa suposarà un encariment d'un 2%.

El mateix dia que el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, demanava disculpes a ERC per haver estat poc respectuós amb el partit, CiU tancava un acord amb els republicans de la mà d'un dirigent de la branca més sobiranista d'Unió, Antoni Castellà, secretari d'Universitats. Castellà va anunciar l'existència de l'acord en sortir ahir de la conferència d'universitats, que reunia els responsables autonòmics amb el ministre. Wert ja es va reunir la setmana passada amb els rectors de tot l'Estat, que li van reclamar que retirés el decret que preveu apujar al 6,5 la nota per tenir una beca. Els rectors van alertar que això deixaria sense beca aproximadament un 25% dels alumnes que ara en tenen. Segons el president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, Ferran Sancho, el sistema que proposa el ministre per dividir les beques en una part fixa i una part variable vinculada a les notes el que pretén és "reduir la quantitat de diners destinada a les beques". Castellà també va considerar el decret com "proposta de camuflatge" per "reduir el pressupost".

Aquest curs el ministeri ha destinat a Catalunya 88,5 milions per becar 30.596 universitaris (533 menys que l'any anterior, tot i que les sol·licituds havien crescut un 6%). A Catalunya només reben beques del ministeri un 14% dels alumnes, quan la mitjana estatal és del 20,6%.

stats