Dossier 25/08/2012

José García Montalvo: "Els preus no baixaran, tot i que pugi l'oferta"

Necessària "Calia ampliar la seguretat jurídica dels propietaris davant dels llogaters" Equilibri "Hi ha molta demanda i s'ha d'estimular l'oferta" Finances "Els bancs han de llogar els seus pisos"

D.s.u.
2 min
García Montalvo creu que d'aquí 5 o 10 anys es doblaran els pisos llogats.

Quin efecte tindrà la nova llei en el preu dels lloguers?

D'immediat no n'hi haurà cap. La reforma va encaminada a fer més fàcil que la gent tregui pisos a lloguer, per tant, hi haurà més oferta. Però la demanda serà molt forta, perquè els bancs no donen hipoteques per comprar i la gent encara espera que els preus baixin més. Per tant, es compensarà aquest increment amb més demanda i els preus no baixaran, tot i que pugi l'oferta.

Serà més segur tenir un pis?

Si només en deu dies ja es pot desnonar el morós, sí, donarà més seguretat. Però hi ha un perill, el de sempre amb aquest tipus de reformes. Per molt que agilitis els tràmits legals, si ha de passar per un jutjat, allà topa amb la saturació i s'estanca. Aquesta llei no elimina el tràmit judicial, i això és una amenaça.

Queden desprotegits els llogaters?

Fins ara els llogaters estaven molt protegits i els propietaris molt poc. Al contrari que als Estats Units, per exemple. Aquesta reforma ho equilibra.

¿Servirà per omplir els milions de pisos buits que hi ha a Espanya?

Hi ha molta gent buscant pisos per llogar i cal arribar a un equilibri entre l'oferta i la demanda. Per això és necessari trobar mesures que incentivin l'oferta, com les que han aprovat, i el mercat de lloguer tindrà un impuls molt important i necessari. D'aquí 5 o 10 anys tindrem un 25% o un 30% de lloguer, perquè gran part de l'estoc sortirà d'aquesta manera. I això ens situarà en una posició de normalitat, més en la línia dels països del nostre voltant.

Com afectarà això els bancs, uns dels principals propietaris dels habitatges?

És la solució per als problemes que tenen amb els actius immobiliaris. Ara és molt difícil vendre, haurien d'adonar-se que el lloguer és la millor sortida per a aquest estoc. Però la majoria no ho fan, prefereixen vendre amb un descompte del 70% o del 80% i perdre molts diners abans que tenir-los llogats. I això és un error.

Per què?

Comptablement és molt millor tenir un pis llogat que sense vendre, i els bancs estan en la millor posició per treure els pisos al mercat del lloguer. La majoria dels pisos que s'han quedat són promocions senceres, que generen economies d'escala, i si es posen en lloguer són un negoci profitós.

Però ara que algunes passaran al banc dolent s'hauran de vendre.

Als EUA hi ha empreses que compren barris sencers per llogar-los. Els pisos buits del banc dolent es podrien vendre a empreses així.

stats