DRET A DECIDIR TROBADA A PALAU
Efímers Tema del dia 23/10/2014

Mas i Junqueras pacten una treva per garantir l’èxit del 9-N

Posen fre a la imatge de divisió però mantenen el pols pels comicis, que el líder d’ERC torna a exigir

Roger Mateos / Roger Tugas
6 min
TROBADA BREU A PALAU  Mas i Junqueras van mirar de refer ponts en poc més d’una hora de reunió.

BarcelonaEn poc més d’una hora de reunió, Artur Mas i Oriol Junqueras van decidir posar fre a nou dies d’escaramusses -d’ençà de la trencadissa de l’última cimera sobiranista- i van conjurar-se per fer pinya perquè el 9-N representi un “èxit” de mobilització ciutadana. Una treva per no seguir aprofundint en les ferides a menys de tres setmanes de la votació promoguda pel Govern. Tanmateix, el pols per les eleccions plebiscitàries -que ERC vol ja i Mas condiciona a poder configurar una candidatura unitària- es manté. L’endemà del 9-N, la pugna per quan fer les eleccions i amb quines llistes i programes tornarà a aflorar.

La trobada venia precedida d’uns dies de màxima tensió al bloc del dret a decidir. Després que diumenge la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, condicionés el seu suport al 9-N alternatiu al fet que Mas anunciés la convocatòria d’eleccions en tres mesos, tant ERC com ICV-EUiA van afegir-se dilluns a la crida i van buscar -sense sortir-se’n- la complicitat de la CUP per forçar el president de la Generalitat a comprometre-s’hi. Dilluns al vespre, els ponts estaven gairebé derruïts.

Va ser l’endemà al matí quan va començar un cert desgel. El president d’ERC va enviar un missatge a Mas per proposar-li una trobada i poc després ja coordinaven agendes. La cita va ser ahir a primera hora de la tarda al Palau de la Generalitat. No va haver-hi fotografia de l’encaixada de mans: el clima amb què s’arribava a la reunió no convidava a escenificar cordialitat. Els periodistes congregats a les portes de Palau van veure entrar-hi Junqueras al voltant de les 16.30 i no van haver d’esperar gaire per veure’l sortir. La conversa no es va allargar més enllà de les 17.45.

“Bolcats” en el 9-N

Quin en va ser el resultat? Les versions des d’un cantó i l’altre coincidien en un aspecte central: tots “bolcats” ara a fer del 9 de novembre un “èxit” de mobilització. Una de les raons que els havia empès a reunir-se era precisament posar aturador a les picabaralles constants pel full de ruta a seguir en el procés, una imatge que grinyolava al costat de les demostracions unitàries al carrer i que amenaçava de posar en perill les xifres de participació del 9-N. Tots dos havien identificat el “comú denominador” que els uneix: el 9-N, com va resumir al vespre el conseller de la Presidència, Francesc Homs.

Les versions no eren tan coincidents a l’hora de valorar altres conclusions de la trobada d’ahir, especialment sobre l’espinós assumpte de les eleccions. Junqueras feia dies que les estava reclamant amb urgència i a CiU insistien que convocar-les és una prerrogativa indelegable del president de la Generalitat. Fonts del Govern asseguraven ahir que de la reunió se’n podia concloure que totes les discussions al marge del 9 de novembre queden aparcades per després de la votació. “Prou polèmiques que ens afebleixen davant del nostre adversari de veritat: l’estat espanyol”, afegien.

Xoc pel calendari electoral

A ERC, la lectura que es feia de la reunió posava l’accent en un altre punt. Segons fonts pròximes a Junqueras, el líder dels republicans li va traslladar la seva col·laboració perquè el 9-N esdevingui un èxit, però també les seves exigències de convocar eleccions just després d’aquella jornada. La reunió, per tant, hauria servit per constatar unes coincidències i unes diferències que ja havien evidenciat els dies anteriors portaveus de CiU i ERC. “Anem a mort amb el 9-N, hi donem un suport incondicional. A totes”, afirmaven fonts dels republicans, en coherència amb la inscripció de tots els diputats al Parlament com a voluntaris i amb la circular que Junqueras i la secretària general del partit, Marta Rovira, van enviar dissabte a la militància demanant implicació en el procés. Per contra, el president d’ERC hauria traslladat a Mas que es reafirmava en la necessitat “d’unes eleccions immediates per la independència” després del 9-N.

En aquest segon punt, les diferències són clares. “Hem constatat que ells [en referència a CiU] no volen parlar del què i el quan de les eleccions i només se centren en el qui i el com”, asseguren fonts properes a Junqueras. Això, traduït, significa que ERC hauria posat sobre la taula la demanda d’unes plebiscitàries en un termini breu de temps per proclamar immediatament la independència mentre que Mas hauria insistit a vincular-ho a una candidatura plural que, com a mínim, inclogués CDC i els republicans. La insistència d’ERC per concretar l’horitzó d’uns comicis que han de suposar la segona volta del 9-N rau en el temor que el procés participatiu pugui no ser un èxit i això desmoralitzi el sobiranisme si no hi ha una altra convocatòria propera prevista.

Aquestes discrepàncies, però, no limitaran els esforços d’ERC pel 9-N precisament per evitar que, per primer cop des del 2012, punxi una gran mobilització sobiranista. Aquest matí presentarà la seva campanya per a la votació i a la nit Junqueras farà un míting a Sant Joan Despí. En paral·lel, però, també reclamaran al Govern incrementar les garanties per al 9-N, molt especialment buscant més locals de participació que els presentats ahir per la vicepresidenta, Joana Ortega, i pactar alguna acció durant aquella jornada per acontentar ICV-EUiA.

La CUP vol aparcar els comicis

Però el cert és que ERC no té per ara gaires aliats a l’hora de demanar concretar el calendari. La CUP ja va desmarcar-se de les converses amb els republicans i ICV-EUiA amb aquest objectiu i ahir encara hi va insistir. “El debat cal posposar-lo fins després del 9-N, ara cal respectar el mandat popular de la consulta”, va asseverar la diputada de la CUP Isabel Vallet a Catalunya Ràdio, on també va defensar que “la garantia estava amb la gent i la garantia segueix estant amb la gent, i no en el tacticisme polític”. La formació de l’esquerra independentista està centrada a fer campanya, que té com a lema Independència i anem més enllà i que va començar el 9 d’octubre.

Fins i tot Carme Forcadell va modificar ahir el missatge directe que va llançar diumenge a Mas perquè es comprometés a avançar els comicis. La presidenta de l’ANC va afirmar que “ara no s’ha de parlar d’eleccions, s’ha de parlar del 9-N, tots els esforços han de ser per al 9-N”. “Com millor vagi més ens facilitarà les eleccions”, va afegir. Unes eleccions que el conseller de Territori, Santi Vila, preferiria evitar. Posant un cop més en relleu el seu perfil propi dins del Govern i dins de Convergència, Vila va defensar ahir en un dinar organitzat per La Vanguardia i en la línia d’Unió que cal “conjurar-se” per “aprofitar la legislatura al màxim”. És a dir, mirar d’esgotar el mandat fins al 2016.

Herrera suavitza l’escepticisme

Un altre dels actors del procés, ICV, va dedicar-se ahir a debatre internament el seu paper. Després que el seu líder, Joan Herrera, marqués distàncies amb el nou 9-N i s’unís a Junqueras en la pressió a Mas perquè anticipi les eleccions, la direcció ecosocialista -reunida durant 4 hores i mitja- va decidir matisar el seu escepticisme, més després de les pressions del seu sector sobiranista i que els seus socis d’EUiA hagin anunciat una implicació decidida en una jornada que també es vol reivindicativa. La coordinadora nacional, Dolors Camats, va afirmar que treballaran per una “mobilització massiva” i insten els seus càrrecs electes a implicar-s’hi també. Eviten, això sí, dir-ne “consulta” i donen llibertat per participar-hi o no en els termes fixats per Mas.

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir analitza demà el nou escenari

El coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, ha convocat per demà al matí al Parlament una reunió dels representants de les entitats que en formen part. La convocatòria de la trobada arribava després que CCOO i la UGT demanessin una reunió per analitzar el nou escenari de cara al 9-N i per valorar el nou procés participatiu impulsat pel Govern un cop va descartar dur a terme la consulta prevista en el decret suspès pel Tribunal Constitucional. Serà la quarta reunió que celebren els partits, sindicats, patronals i entitats del Pacte (més de 3.000 adherits en total). L’última va ser el 18 de juliol, quan la situació política era molt diferent de l’actual. Aleshores la consulta no estava ni convocada i s’estava pendent de la reunió entre Artur Mas i Mariano Rajoy. Des de llavors el Pacte compta amb incorporacions com la del Barça. En la reunió de demà es tornaran a veure les cares previsiblement els líders de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP després de la fallida cimera de dilluns de la setmana passada.

stats