DRET A DECIDIR, EL NOU ESCENARI
Efímers Tema del dia 13/11/2014

Junqueras concreta el seu full de ruta

L’oferta d’ERC: eleccions amb programa comú, govern d’unitat i Constitució catalana referendada

Roger Tugas
3 min

BarcelonaEl president català, Artur Mas, avui inicia amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, la ronda de contactes per definir el full de ruta posterior al 9-N. Els republicans, però, van presentar primer la seva proposta a la ciutadania ahir en un acte en què Junqueras va notar l’escalf d’una seixantena d’independents amb qui prèviament havia consensuat el trànsit cap a la Catalunya independent. I és que ERC feia molt que es preparava per abordar l’escenari verge de després de la jornada del 9-N. Una data que significava la fi d’un pacte d’estabilitat amb CiU que coixejava des que Mas va reconvertir unilateralment la consulta pactada en un procés participatiu. Des de dilluns Junqueras se sent lliure per pressionar per l’avanç electoral i promocionar un projecte propi que, més que contraposar-lo amb el de Mas, vol erigir en alternativa electoral.

Així, ERC, fins ara amb avantatge a les enquestes, ha optat per prendre la iniciativa, mentre Mas just comença la ronda de consultes i CDC i Unió discrepen sobre si cal avançar les eleccions o no. Junqueras pretén espolsar-se la pressió que ja nota de cara a la confecció d’una possible llista unitària fixant primer les seves condicions.

Punts compartits al programa

Els dirigents republicans, davant la insistent pregunta sobre les invitacions de fer una coalició, han respost les últimes setmanes que primer calia pactar “el què” i després ja entrarien a debatre sobre la millor fórmula per assolir-ho. I, doncs, què és “el què”? La Crida a un nou país: la República catalana -aquest és el títol del full de ruta- situa com a primer pas una “aliança catalana” basada en “punts programàtics compartits” sobre la independència, l’ocupació, les polítiques socials i la corrupció en unes eleccions constituents.

Una entesa en aquest àmbit no exclou la possibilitat de compartir llista, però sí que deixa en segon pla les eventuals coalicions electorals. En tot cas, les postures semblen més pròximes entre ERC i la CUP que amb CiU, segons va donar a entendre al Parlament el diputat de l’esquerra independentista David Fernàndez. Tres dies després de l’abraçada amb Mas, va picar l’ullet als republicans en etzibar-li a la sessió de control: “Amb Junqueras tenim un marc de reflexió comuna: independència, pobresa zero, corrupció zero. És la resposta més urgent”. Precisament els punts que vol acordar el líder dels republicans, tot i que la CUP treballa en una coalició amb l’esquerra alternativa.

El segon pas del full de ruta de Junqueras i les personalitats de la societat civil, en cas que els independentistes guanyin unes eleccions que voldrien aviat, seria formar un “govern de concentració per a la transició nacional”, el qual “des del primer dia exercirà la independència”. Les seves funcions prioritàries serien construir estructures d’estat com la hisenda i la seguretat social, elaborar la llei electoral i la de transitorietat jurídica, negociar amb “les principals cancelleries internacionals i els centres de decisió econòmics” el reconeixement de la nova República i explorar una “secessió amistosa” amb l’Estat.

Si fos possible, Junqueras no es tanca a celebrar en algun moment un referèndum pactat -com demana Mas- i, si no, el procés desembocaria en una declaració d’independència al Parlament. Tot i això, ERC posa més l’accent a exercir la independència que a proclamar-la.

Una Constitució participativa

Finalment, el full de ruta culminaria en un referèndum per ratificar una nova Constitució catalana que hauria de ser elaborada en un procés participatiu i inclusiu de la ciutadania, “seguint un format de convenció nacional”. Segons Junqueras, a més, les característiques que haurien de regir la futura República haurien de ser la “democràcia avançada”, la lluita “per eradicar la corrupció”, l’“educació i sanitat públiques i de qualitat”, el “foment de l’economia social i de l’emprenedoria orientada a la democràcia econòmica” i la “igualtat de gènere”.

En definitiva, ERC va presentar la seva proposta de full de ruta que avui oferirà en privat a Mas, però també un esbós de programa electoral per si no hi ha acord. Unes credencials, al cap i a la fi, per erigir-se en alternativa i que vénen reforçades pel suport de dirigents de tres de les quatre formacions d’exsocialistes catalanistes i diversos famosos. “El mapa de carreteres que ha dibuixat l’Oriol és inclusiu i obert i és difícil no sentir-s’hi compromès”, va assegurar Lluís Llach.

ERC veuria un “greu error” aprovar els pressupostos del 2015

Oriol Junqueras va defensar ahir que “no té sentit aprovar una cosa inviable que no es pot aplicar”. Es referia al pressupost del 2015, en què el Govern calcula que faltaran 4.000 milions per quadrar. En declaracions a RAC1, Junqueras va apostar per prorrogar els del 2014 amb una modificació per abonar la paga extra als funcionaris. Per Junqueras, Artur Mas “es va equivocar” quan va afirmar que per poder abonar la paga extra als treballadors públics caldrien nous comptes”. “Seria un greu error que el Parlament es convertís en còmplice d’aprovar uns pressupostos que ens condemnen”, va dir.

stats