Dossier 12/09/2012

Mas alerta que la porta de la llibertat està oberta

El president Artur Mas va alertar ahir el govern del PP de les conseqüències del fracàs de la negociació del pacte fiscal. Va instar l'executiu espanyol a no menysprear les reivindicacions de la manifestació.

M. Toro / S. González
3 min
Artur Mas sosté la senyera a l'acte institucional del Parc de la Ciutadella.

BARCELONA."Si no hi ha acord amb Madrid pel pacte fiscal, el camí de la llibertat de Catalunya està obert". Aquestes van ser les últimes paraules del president, Artur Mas, en la seva intervenció davant dels mitjans després de l'acte institucional de la Diada que es va celebrar ahir al matí al Parc de la Ciutadella. Mas va confessar que el seu objectiu és arribar a un acord amb el govern espanyol per aconseguir un model de finançament millor per a Catalunya, però va reconèixer que no serà un camí "fàcil" i va deixar clar que el Govern pensa plantar cara.

En aquest sentit, va advertir al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que "prengui nota" i que "escolti bé el que vol i sent Catalunya", fent referència a la manifestació independentista que va tenir lloc ahir als carrers de Barcelona. Mas va demanar a Madrid que "no ridiculitzi ni menyspreï" la reivindicació de la manifestació i va assegurar que faria seus les "veus" i els "clams" de la protesta.

La intenció de les paraules del president van anar en plena sintonia amb l'ambient que es respirava a la Ciutadella. Milers d'estelades van ser presents en un acte al qual van assistir prop de 10.000 persones, tot i que en cap moment va abandonar el seu to institucional i moderat.

Institucional però amb estelades

L'acte va estar farcit de declaracions i cites que queden ben lluny de l'ideari de partits polítics com el PP, que tot i això va estar-hi present. "¿Es tracta de deixar de ser catalans? No, sinó de deixar de ser imbècils", va llegir la periodista i consellera delegada i editora del diari ARA, Mònica Terribas, citant l'escriptor Joan Sales. La cita va engegar els primers crits del públic a favor de la independència, que es van repetir al llarg de la cerimònia.

La líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va lamentar, poc abans de l'inici de l'acte, el caire independentista de la Diada d'enguany. La dirigent popular va criticar la decisió del Govern d'"impulsar i defensar la Catalunya que vol anar sola" i d'animar els ciutadans a assistir a la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Camacho va dir que Artur Mas "demostra que no és el president de tots els catalans" i que "només representa els que volen trencar Espanya i separar-se'n".

Per tot això, la presidenta del PP de Catalunya va amenaçar el Govern, un cop més, de retirar-li el suport parlamentari. "El PP no pot parlar amb un govern que impulsa una manifestació independentista", va afirmar la cap de files del PP, que va assegurar que el seu partit estarà al costat de la "majoria silenciosa que existeix i que no vol trencar amb Espanya". Camacho, que s'erigeix com l'únic dic de contenció del sobiranisme, també va advertir als representants del PSC i Unió que van assistir a la manifestació que "quedaran retratats per sempre com a independentistes".

El PSC, més moderat

La duresa dels populars va contrastar amb la necessitat del PSC de desmarcar-se de l'actitud bel·ligerant dels populars. En vistes de la magnitud que estava prenent la manifestació i tenint en compte que diversos dirigents del partit hi van assistir, el primer secretari socialista, Pere Navarro, va assegurar, a la sortida de l'ofrena floral davant del monument de Rafael Casanova, que el PSC escoltarà el lema de la manifestació i "actuarà en conseqüència" malgrat no compartir-lo. El líder socialista va dir que comprèn que hi hagi moltes persones "frustrades i enfadades pel tracte que dóna Espanya a Catalunya", però va recordar que la proposta del PSC no és la independència, sinó "la màxima unitat del poble per reivindicar els seus drets i un finançament millor".

Tot i això, els moviments dels socialistes es preveuen tímids. Sobretot si es tenen en compte les declaracions del nou cap de l'oposició, Xavier Sabaté, que va considerar que "Catalunya està fent passos enrere" i "està fracturant-se socialment".

stats