Efímers Tema del dia 16/10/2014

El debat de l'ANC i Òmnium: què fer amb el nou 9-N

Valoren exigir als partits que fixin la data de les plebiscitàries amb compromís de DUI

i
Ferran Casas
3 min
UNA CAMPANYA INTENSA  Òmnium i l’ANC  han organitzat una gran campanya per al 9-N.

BarcelonaL’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, les entitats impulsores de la campanya Ara és l’hora en favor del doble sí a la consulta del 9-N, no tenen una papereta fàcil. El nou format de la consulta anunciat per Artur Mas i el trencament de la unitat entre els partits els ha “desconcertat”, segons admeten els representants de les entitats presidides per Carme Forcadell i Muriel Casals, respectivament. Aquests dies, uns i altres viuen un intens debat intern sobre quina posició han de prendre. Què han de fer amb la campanya Ara és l’hora, que pretenia mobilitzar 100.000 voluntaris pel 9-N i invertir fins a la data de votació 200.000 euros setmanals en publicitat? Fins on cal implicar-se en el nou 9-N? Què cal dir (o exigir) als partits en el gran acte de diumenge a la plaça de Catalunya, on es preveu la intervenció de líders polítics?

Són algunes qüestions que hauran de resoldre en els pròxims dies. Les direccions de les dues entitats i el nucli coordinador d’ Ara és l’hora es van reunir dimarts i ahir també seguien les trobades, presidides per un cert “desencís” pel trencament de la unitat i la necessitat d’assegurar l’èxit del procés i mantenir la cohesió interna en un moment crític. Es donen fins dissabte a la nit per prendre una decisió definitiva i acordada sobre què diran diumenge. L’ANC vol, per exemple, recollir abans l’opinió de les seves territorials. L’entitat els ha enviat un guió de temes relacionats amb el 9-N, que hauran de contestar amb les seves impressions.

Els responsables de l’ANC no són capaços de dir fins a quin punt genera consens el nou 9-N: les veus van des dels que opinen que toca implicar-se i fer una demostració de força a les urnes fins als que consideren que el procés participatiu desvirtua el dret a decidir i està condemnat a una baixa participació.

Com va explicar ahir l’ARA, les dues entitats insistiran en la “reconciliació”, però també volen donar contingut a la seva petició d’unitat als partits. En aquest sentit, damunt la taula hi ha vies per incentivar una candidatura unitària per la independència, ja sigui amb una coalició entre els partits o a través de la mateixa campanya Ara és l’hora, i també peticions de cara a les plebiscitàries. De fet, una de les possibilitats, que seria coherent també amb el full de ruta de l’ANC, és demanar als partits que es comprometin amb una declaració unilateral d’independència i que fixin ja la data de les plebiscitàries. “Hem posat en safata de plata als partits la voluntat popular i ara toca empènyer”, comparteixen.

Pel que fa a la campanya, és evident que “el nou escenari la condiciona” i que caldrà fer reajustaments en la intensitat, més que en els continguts, i més tenint en compte que el 9-N és, en paraules de Mas, una primera volta de la consulta, que tindrà l’últim round en unes plebiscitàries sense data. Fins diumenge la campanya seguirà igual, però és possible que a partir de llavors pateixi canvis “d’intensitat i temporalització, sobretot si no hi ha eleccions a la vista”, assenyalen.

Vila d’Abadal avala el pla de Mas per votar

El president de l’Associació de Municipis per la Independència i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ja va avançar ahir el seu suport al procés participatiu que impulsa el govern d’Artur Mas per al 9-N i que es busca que tingui el mateix efecte que la consulta. Vila d’Abadal va afirmar que els municipis ja treballen per possibilitar al Govern que hi hagi urnes en tots els municipis de Catalunya, cosa que per ara no està garantida. L’alcalde de Vic, escollit per CiU, també va avalar les plebiscitàries.

stats