Efímers Tema del dia 11/06/2012

El PSOE vol una comissió que vigili el rescat

J.r.
2 min
El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va analitzar ahir el rescat de la banca espanyola.

MADRID."El govern ens vol fer creure que ens ha tocat la loteria", va dir seriós el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, després d'analitzar amb la cúpula econòmica del seu partit el rescat a la banca. Europa "no són els Reis Mags" i, per tant, cal vigilar de prop qui torna aquests diners i, sobretot, que acabin repercutint positivament sobre els ciutadans. Per això, el líder de l'oposició espanyola va demanar que es creï una comissió parlamentària que "investigui, vigili i proposi mesures" mentre duri la fase de recapitalització de la banca.

Els socialistes van optar per una estratègia de duresa de cara al que ha de venir i per enterrar la destral de guerra a l'hora de buscar responsabilitats a l'origen de la crisi que ha acabat amb la intervenció de l'Eurogrup. Sap que el govern espanyol i el PP estan a punt per carregar les tintes sobre l'herència rebuda de José Luis Rodríguez Zapatero i la feina que ha fet Miguel Ángel Fernández Ordóñez al capdavant del Banc d'Espanya, el principal organisme supervisor. Rubalcaba es va estimar més exigir màxima "transparència" en els passos que s'han de fer a partir d'ara per garantir que "sobretot es rescata els ciutadans".

Provant de posar a la pràctica el que ell mateix anomena "oposició útil", el líder socialista va allargar la mà a l'executiu per "compartir" els esforços que calgui però va avisar que hi haurà línies vermelles: "En nom de la racionalitat econòmica i de la justícia social, no estic disposat a permetre retallades socials o laborals, de cap manera". Pel PSOE es tracta que no siguin "els treballadors i les classes mitjanes" els que acabin pagant la factura del rescat. El coordinador general d'Esquerra Unida, Cayo Lara, va avançar que demanarà una nova comissió d'investigació sobre la banca al Congrés per aportar transparència a la "crisi-estafa més gran que s'ha produït en la societat espanyola des de la Transició democràtica".

CiU ho veu amb bons ulls

El líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, també va instar el president espanyol, Mariano Rajoy, a "no abaixar la guàrdia" per garantir que aquests diners arribin a empreses i ciutadans. "Hauria estat millor no demanar ajuda a Europa, però arribats a aquest punt trobo molt positiva aquesta mesura". Per Duran, l'estat espanyol ha aconseguit "blindar-se" del que pugui passar diumenge que ve a Grècia. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va assegurar: "El rescat ens dóna un respir col·lectiu. Haurem de continuar fent retallades, però les haurem de combinar amb polítiques de creixement".

En un comunicat, el president d'ERC, Oriol Junqueras, va lamentar que "un cop més els polítics espanyols ens tornen a enganyar". Per això, va apel·lar al dret de Catalunya a "decidir els seu propi futur" per poder sortir de la crisi.

stats