DIADA, EL CAMÍ CAP AL 9-N
Efímers Tema del dia 11/09/2014

Una V que va començar a circular al ralentí

L’organització blinda una afluència massiva després de vèncer dificultats logístiques i els efectes del cas Pujol

Sara González
4 min

BarcelonaEl motor de la V humana convocada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural va començar funcionant al ralentí. La campanya es va engegar tard, en un inici els ciutadans no van entendre el repte logístic i, a més, l’esclat del cas de frau fiscal de l’expresident Jordi Pujol va sacsejar el país en plena avantsala del moment àlgid del procés sobiranista. “El sobiranisme es desinfla”, començaven a vaticinar des de Madrid. I és que res feia pensar aleshores que la xifra d’inscrits a la V acabaria superant el mig milió, i que deixaria enrere fins i tot les 455.338 persones que es van apuntar a la cadena humana l’any passat. L’embranzida de les últimes setmanes ha sigut clau per preveure, un cop més, una Diada amb una gran afluència.

Un repte mal entès

La gent no va interpretar en un principi les dificultats de la V

L’ANC i Òmnium van prioritzar, aquest cop, posar en marxa una campanya conjunta i això va implicar que les inscripcions per participar en la V van començar el 17 de juliol, 13 dies més tard que les de la cadena humana. A més, l’any passat ja s’havia fet una intensa campanya abans que s’obrissin les inscripcions. Els mateixos organitzadors reconeixen que en un principi no van ser capaços de fer entendre el repte logístic que implicava fer una V d’11 quilòmetres i 200.000 metres quadrats amb els ciutadans dividits en nou franges per representar una senyera. Molta gent va entendre que era més fàcil que els 400 quilòmetres de la cadena i que es tractava d’una manifestació com la del 2012. Tot plegat va repercutir en la xifra d’inscrits. A mitjans d’agost hi havia 115.686 participants registrats, una xifra que l’any passat per les mateixes dates era 300.000. L’escàndol per la confessió de l’expresident Jordi Pujol i l’estat de xoc en el qual va quedar sotmès el país van acabar de fer saltar totes les alarmes entre les entitats sobiranistes.

El SOS per omplir

El silenci de l’àrea metropolitana i el blindatge del 9-N

Només l’èxit de la Diada podrà blindar el 9-N. Aquesta és l’advertència que el 13 d’agost van llançar l’ANC i Òmnium, que van reconèixer que tenien “dificultats” per omplir la V. Si el taló d’Aquil·les de la cadena humana van ser les Terres de l’Ebre -que finalment van omplir i van superar totes les expectatives-, aquest any els organitzadors van detectar que, en tractar-se d’una concentració a Barcelona, els potencials participants de l’àrea metropolitana no estaven responent a les inscripcions. Van fer una crida a la mobilització i també van esperonar a convertir el cas Pujol en un revulsiu per reivindicar el procés com una oportunitat “per fer net”.

El punt d’inflexió

Les alertes i la tornada de les vacances animen les inscripcions

L’alerta llançada per l’organització i els pronòstics de sectors espanyolistes que ja parlaven d’una convocatòria que punxaria van ser un punt d’inflexió. “Si la V és menys nombrosa que la Via del 2013 serà un símptoma que el globus s’està desinflant”, deia el 30 d’agost el portaveu del PP de Catalunya, Enric Millo. El degoteig d’inscripcions es va començar a accelerar i l’ambient es va començar a escalfar amb les V a l’exterior, que ja han superat el centenar, distribuïdes per tot el món.

Un rècord batut

Més de mig milió d’inscrits i els 73 trams pràcticament plens

El retorn de les vacances, que ha anat acompanyat d’una escalada verbal del govern espanyol i del PP contra la consulta, ha catapultat el nombre d’inscripcions de la V fins a xifres mai abans conegudes. Dimarts es va superar el mig milió de registrats, un nombre d’inscrits que supera de llarg el de l’any passat, i els 73 trams ja estan pràcticament plens. Tot i això, l’ANC i Òmnium mantenen la crida a seguir-s’hi registrant per aconseguir que la de demà sigui la mobilització més multitudinària que s’hagi vist mai a Europa. Ahir a la tarda hi tornava a haver llargues cues a les portes de la seu de l’Assemblea, una estampa que s’ha repetit els últims dies i que ha repercutit en la xifra d’inscrits i en la venda de samarretes. Se n’han venut més de 191.000, mentre que l’any passat en van ser prop de 150.000.

Trams per reforçar

Una crida per acabar d’omplir la plaça d’Espanya i el barri de Sants

Els 73 trams estan pràcticament plens, però l’organització ha centrat la crida els últims dies a demanar als participants que s’inscriguin especialment entre els trams 37 i 42, que són els de la Gran Via que transcorren pel barri de Sants i la plaça Espanya. En aquest sentit, durant els últims dies s’ha fet córrer per les xarxes socials el hashtag #OmplimEspanya.

Les principals dificultats

Garantir l’èxit quantitatiu i organitzatiu i l’ambient cívic

Ara falta que el rècord en nombre d’inscrits i l’apaivagament d’un hipotètic desànim arran de l’esclat del cas Pujol s’acabi traduint avui en una assistència rècord en un clima cívic, reivindicatiu i festiu. Quantificar-ho serà difícil i es preveu el tradicional ball de xifres de cada any entre l’organització, la Guàrdia Urbana i les especulacions que en pugui fer el govern espanyol. Però el repte no és només quantitatiu sinó també qualitatiu, ja que distribuir i organitzar en nou franges centenars de milers de persones que lluiran samarretes grogues i vermelles per dibuixar una senyera serà difícil. S’hauran d’evitar les aglomeracions perquè la figura final sigui nítida. Per això l’organització recomana arribar aviat a Barcelona i fugir de les massificacions als punts més emblemàtics, com ara les cruïlles de Gran Via i Diagonal amb el passeig de Gràcia i la plaça de les Glòries. També una motxilla de paciència per encarar amb un somriure la dificultat logística.

stats