IMMIGRACIÓ
Societat 09/04/2016

Les obres del CIE de la Zona Franca alteren les expulsions

La Policia demana menys internaments per evitar-se trasllats

Montse Riart
3 min
Les obres del CIE de la Zona Franca alteren les expulsions

BarcelonaFins fa uns mesos, la Policia Nacional demanava als jutges de Barcelona que ordenessin el tancament al centre d’internament d’estrangers (CIE) de Barcelona de la majoria de ciutadans sense papers que detenia en aquest territori. Les obres que s’estan fent a les instal·lacions de la Zona Franca, però, han trastocat provisionalment el sistema. I és que el que abans era habitual s’ha convertit en excepcional.

Segons fonts judicials, des que van arrencar les obres de millora i amb el CIE de Barcelona tancat, la Policia Nacional ha demanat en comptades ocasions l’internament en un centre dels sensepapers que arresta a Catalunya. La unitat d’estrangeria de la Policia només ho està sol·licitant en casos en què és imprescindible i això, segons aquestes mateixes fonts, ha acabat provocant que, en els últims mesos, els jutges -que són qui finalment ha de dictar l’ingrés- estiguin demanant menys ordres d’internament.

Trasllats més costosos

El vocal de la comissió d’estrangeria de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), José Javier Ordoñez, creu que un dels motius que podrien explicar el canvi de criteri policial “són els costos del transport” que implica traslladar a “un altre centre més llunyà” els ciutadans estrangers que esperen l’expulsió. Els CIE més pròxims al de Barcelona són els de València i Madrid. D’altra banda, Ordóñez recorda que amb el tancament per obres del CIE de la Zona Franca, la xarxa d’instal·lacions on la Policia acaba distribuint aquestes persones “té 210 places menys”, i considera que això “podria fer que estiguessin reduint el nombre de peticions d’ingrés” als jutges.

De fet, des de l’obertura del CIE de la Zona Franca, segons diverses fonts consultades, s’ha produït una situació semblant en el cas de les dones estrangeres sense papers detingudes a Catalunya. La Policia ja hauria demanat menys internaments per a aquestes persones perquè el centre d’internament barceloní només és per a homes i això obligava a traslladar-les a altres instal·lacions de l’Estat.

Disminució d’interns

Segons les dades de la comissió d’estrangeria de l’ICAB, la punta més forta d’ocupació del centre l’any passat es va assolir durant l’estiu, quan va superar el centenar d’interns -més de la meitat de les places-, coincidint amb l’arribada a l’Estat de diverses pasteres amb persones sense papers.

A partir del setembre i amb la proximitat de les obres, diuen altres entitats com Idiada o Tanquem els CIES, la Policia va anar traslladant els interns de la Zona Franca a altres instal·lacions de l’Estat. Poc abans de tancar el centre per obres en quedaven una cinquantena.

Segons les últimes dades de la fiscalia, que consten a la memòria del Servei d’Estrangeria de Barcelona -encapçalat pel fiscal Fernando Rodríguez Rey-, l’any 2014 van passar pel centre de la Zona Franca 1.333 homes. Representen una mica més de la meitat de les peticions d’internament que la Policia va fer als jutges de Barcelona, perquè els magistrats van denegar la demanda policial en un 48% dels casos.

Banys i càmeres de seguretat

Les obres del CIE de la Zona Franca han de servir per instal·lar banys a totes les habitacions, una vella reivindicació de les entitats socials, i per reforçar el circuit de càmeres de seguretat del centre.

El Defensor del Poble i el fiscal d’Estrangeria van visitar les obres al febrer. En el seu informe Soledad Becerril destacava “les bones pràctiques observades”, però també recomanava “instal·lar dispositius de videovigilància” a les dues habitacions d’aïllament del recinte per poder “supervisar com s’ha fet la contenció i quant ha durat”.

La reobertura del CIE de la Zona Franca està prevista per a finals d’aquest mes, però les entitats no descarten que sigui abans. Dijous van encadenar-s’hi per demanar que no es reobri, tenint en compte les mocions en aquest sentit que han aprovat el Parlament i l’Ajuntament de Barcelona.

stats