Societat 15/07/2012

CiU proposa al Congrés que es creï un delicte de violència urbana i que es revisi el dret de reunió

El grup parlamentari proposa endurir les penes per aturar "l'espiral de violència" de la "guerrilla urbana"

Efe
1 min

MadridEl Congrés debatrà dimecres una moció de CiU que, entre altres mesures, proposa la creació del delicte específic de violència urbana, amb la possibilitat d'imposar la presó provisional com a mesura cautelar, així com una nova definició del delicte d'alteració de l'ordre públic i atemptat.

La proposta de CiU, fruit d'una interpel·lació parlamentària al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, coincideix amb l'anunci del govern espanyol d'un enduriment del Codi Penal abans de finals d'any per aturar "l'espiral de violència" que protagonitzen col·lectius antisistema amb tècniques de "guerrilla urbana".

Al text, CiU sol·licita també una nova regulació de les circumstàncies agreujants en aquest tipus de delictes, com l'ús d'explosius o líquids inflamables, el llançament d'objectes contundents o que es duguin d'objectes perillosos.

Així mateix, demana una tipificació específica de la difusió de qualsevol tipus d'informació que tingui per objecte organitzar o promoure la participació d'actes d'alteració de l'ordre públic, sempre que siguin constitutius de delicte.

Paral·lelament, proposa una actualització del catàleg d'infraccions i sancions per adaptar-les a les noves conductes, com l'ocultació del rostre, la resistència passiva, la desobediència a l'autoritat o el bloqueig de la via pública.

Per CiU, també es fa necessària una modificació de la llei reguladora del dret de reunió amb la finalitat d'"harmonitzar" el legítim exercici d'aquest dret constitucional amb una "més eficaç protecció" de la seguretat ciutadana i l'ordre públic.

stats