Societat 27/10/2015

Colau denuncia "irregularitats greus" a Barcelona Regional i assenyala Antoni Vives

L'Ajuntament ha lliurat a la Fiscalia un informe en el qual es denuncien contractacions irregulars i una activitat internacional "sense cobertura institucional" i demana una auditoria de l'agència

Maria Ortega
3 min
Antoni Vives

BarcelonaL'equip de govern de Barcelona ha posat el focus en l'agència Barcelona Regional (BR), que capitanejava durant l'anterior mandat l'extinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives. Després que al juliol Barcelona en Comú ja va precipitar la presa de control d'aquesta agència en el moment en què va transcendir que la Fiscalia hi investigava possibles irregularitats, ara el nou equip de govern ha fet un pas més per esclarir el funcionament de l'agència, i aquest dimarts el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha assegurat que un informe preliminar que el seu equip ja ha lliurat a Fiscalia evidencia aquestes irregularitats. Pisarello ha detallat que han detectat comportaments estranys en tres àrees: contractació d'empreses, contractació de personal i activitat internacional.

En concret, segons ha detallat el primer tinent d'alcalde, l'informe conclou, per exemple, que BR va treballar amb l'empresa Entron de Pere Pujol, fill de Jordi Pujol–, amb qui es van fer quatre contractacions en les quals s'han detectat "irregularitats", com no incloure els plecs clàusules, que no hi hagi factures o que no consti cap procediment per sol·licitar les tres ofertes preceptives abans de la contractació.

Pel que fa a la contractació de personal, segons l'informe, l'agència es podria haver utilitzat per obviar exigències establertes o pagar persones que no feien cap tipus de feina per a BR.

En l'àmbit de l'activitat internacional, l'informe apunta que es feia "sense cobertura institucional", a través d'una entitat pantalla anomenada BSUS, que, segons ha detallat Pisarello, "es nodria de BR sense contrapartida"."Era el forat negre de l'agència", ha apuntat.

L'informe també conclou que el finançament de l'agència provenia de l'Ajuntament i recomana l'elaboració d'un estudi comptable per determinar l'impacte econòmic que ha suposat per al consistori la seva actuació. Es recomana, també, un estudi exhaustiu de la situació administrativa i laboral del personal que prestava serveis a l'Ajuntament estant formalment contractada per BR per descartar la utilització fraudulenta de determinats contractes.

L'informe que s'ha presentat aquest dimarts se cenyeix als últims quatre anys d'activitat de BR, els que coincideixen amb l'etapa de Vives com a tinent d'alcalde, i, de fet, Pisarello ha assegurat que tenen indicis que la manera d'actuar a l'agència s'ha repetit en altres àmbits d'Hàbitat Urbà. El seu equip, ha dit, vol obrir "portes i finestres" i arribar fins al final del cas i, si és necessari, demanar que es restitueixin els fons públics i exigir responsabilitats penals.

Vives va deixar de ser regidor de Barcelona en el darrer plenari. Ho va fer, com va explicar, per centrar-se en la seva activitat en l'empresa privada.

Vives es defensa

Consultat per l'ARA, Antoni Vives ha defensat que col·laborarà "amb qui faci falta" i que ho farà des de "la confiança cega que tot s'ha fet correctament".

L'exalcalde Xavier Trias, al seu torn, ha defensat de manera "aferrissada" la feina feta per aquesta agència, tant a Barcelona com a escala internacional. Per al president del grup municipal de CiU, "és bo que hi hagi la màxima transparència", però ha afegit que veu, per part de l'equip de Colau, un "intent de desprestigiar de manera constant". Trias ha desvinculat aquesta informació de la marxa del regidor Antoni Vives de l'Ajuntament.

"Constatem que hi ha un gran maltractament cap al nostre grup per part del govern. Té una actitud que és lamentable", ha asseverat Trias, que ha assenyalat que la setmana passada es va reunir amb Colau per abordar com podien millorar aquestes relacions.

El grup municipal d'ERC ja ha demanat "arribar fins al final" per esvair dubtes. "Si es confirmen les irregularitats cal fer-les arribar a la Fiscalia i que la justícia actuï", ha defensat el regidor Jordi Coronas. El PP, al seu torn, ha retret a Barcelona en Comú que no hagi convocat els grups de l'oposició per presentar-los l'informe i ha exigit "màxima transparència".

El socialista Daniel Mòdol ha demanat "que es vagi fins al final en la investigació i que es faci amb celeritat per no malmetre la imatge i el bon funcionament de Barcelona Regional". I Ciutadans s'ha situat "al costat" de "qui vulgui exigir responsabilitats per actuacions sospitoses de corrupció", com ha deixat clar Carina Mejías.

stats