SOCIETAT
Societat 10/06/2011

Detinguda la cúpula del grup activista d'internet Anonymous

La policia espanyola ho ha anunciat al seu compte de Twitter. S'han practicat tres detencions, que tenen a veure amb l'atac que va rebre la Junta Electoral Central el 18 de maig i amb altres atacs a pàgines dels Mossos, de sindicats i fins i tot de països com Algèria o Egipte

Redacció
2 min

BarcelonaLa policia espanyola ha detingut la cúpula del grup activista d'internet Anonymous, segons ha anunciat al seu compte de Twitter. Les detencions tenen a veure amb l'atac en línia que va rebre la web de la Junta Electoral Central el passat 18 de maig, quan les protestes ciutadanes a les places estaven en plena efervescència i l'organisme electoral va demanar que es desallotgessin per no interferir en el procés electoral.

En total hi ha tres detinguts, un dels quals albergava al domicili un servidor, en què es van coordinar i executar atacs informàtics a pàgines web governamentals, financeres o empresarials de tot el món. Des d'aquest servidor, es van atacar els llocs web de la botiga PlayStation, BBVA, Bankier, ENEL i dels governs d'Egipte, Algèria, Líbia, Iran, Xile, Colòmbia i Nova Zelanda, segons una nota del ministeri de l'Interior. També va atacar les pàgines web dels Mossos d'Esquadra i de la UGT. L'organització de hackers s'estructura en cèl·lules independents que, en el moment acordat, llancen milers d'atacs de denegació de servei (DDoS) per col·lapsar servidors web, de vegades a través d'ordinadors zombis infectats a tot el món.

Aquesta investigació suposa la primera operació policial a Espanya contra Anonymous i compta amb precedents similars únicament als EUA i el Regne Unit, a causa de les complexes mesures de seguretat que prenen els seus membres per salvaguardar l'anonimat. L'OTAN considera que el grup de pirates informàtics és una amenaça per a la mateixa aliança militar. La Brigada d'Investigació Tecnològica (BIT) de la Policia Nacional ha analitzat des d'octubre de 2010 més de dos milions de línies de registre de xats i pàgines web usades per l'organització de hackers, fins a trobar la seva cúpula a l'Estat, amb capacitat per prendre decisions i dirigir els atacs. Els agents del grup de Seguretat Lògica de la Brigada d'Investigació Tecnològica, responsables d'aquesta investigació, oferiran aquest divnedres una roda de premsa a les 12 h per informar de l'operació.

stats