Societat 10/07/2012

L'Estat reduirà prop d'un 15% les prestacions dels cuidadors familiars de dependents

Redueix els graus de dependència i imposa criteris comuns a les comunitats

Acn
2 min

MadridLa ministra de Sanitat, Ana Mato, ha plantejat aquest dimarts als consellers de Salut i Serveis Socials una reducció de prop del 15% de la prestació que reben els cuidadors familiars de dependents. Ho completarà amb una rebaixa encara per determinar de la resta d'àmbits d'aplicació de la Llei.

El Ministeri de Sanitat també redueix de sis a tres els graus de dependència, que passaran únicament a ser els de gran dependent, dependent sever i dependent moderat, i estableix que hi haurà una única prestació per beneficiari.

A més, Mato vol establir criteris comuns a tots els territoris, fet que es tradueix també amb una dotació econòmica igual per cada tipus de prestació, independentment del territori.

Les prestacions seran incompatibles

El Ministeri de Sanitat apunta que contràriament a l'esperit amb què es va posar en marxa, la Llei no ha servit per crear un quart pilar econòmic perquè bona part de les prestacions no s'utilitzen per a la xarxa pública de serveis socials. Per aquest motiu vol introduir un canvi de tendència que simplifiqui l'entramat de graus, elimini les diferències entre comunitats pel que fa al reconeixement de la dependència i endureixi els controls sobre els cuidadors familiars, un sector que fins ara no ha estat objecte de cap mena d'estadística.

A més, s'amplia les prestacions seran incompatibles entre elles. L'única prestació compatible amb la resta serà la teleassistència (tret de amb l'atenció a residència).

Tres nivells de dependència

El Ministeri entén també que cal posar punt i final a la multiplicació de sistemes d'aplicació de la Llei i per aquest motiu vol imposar criteris bàsics i comuns per a les comunitats amb contrastos periòdics de les dades de totes les administracions coordinades. A més, se simplificaran els graus i nivells de dependència fins a reduir-los dels sis actuals a tres, malgrat que les persones que ja tinguin reconegut el seu grau i nivell no el perdran, seguiran igual.

També s'ampliarà a tots els graus la prestació per assistent personal i es garantirà que hi hagi una sola prestació per beneficiari. Els territoris que vulguin buscar compatibilitats o compensar factors com la dispersió o un cost de vida superior ho hauran de pagar de la seva butxaca.

Control als cuidadors familiars

La rebaixa en les prestacions que reben els cuidadors familiars serà de prop del 15%. Segons l'executiu espanyol la generalització de la figura dels cuidadors familiars ha suposat que la Llei de la dependència no repercuteixi tan positivament en la creació de llocs de treball ni d'activitat econòmica, i tampoc garanteix una atenció adequada.

Per aquest motiu establirà nous requisits com exigir als cuidadors que visquin a casa dels dependent, que facin cursos de formació i que presentin documentació com la declaració de l'IRPF. A més, preveu fer controls sobre la idoneïtat de l'atenció que poden derivar en la suspensió de la prestació.

stats