SOCIETAT
Societat 13/09/2013

Foment no autoritza la Festa al Cel a Barcelona per soroll i per falta de capacitat operativa del Prat

L'Ajuntament de Barcelona anuncia que intentarà aconseguir el permís del ministeri per a properes edicions. Feia 21 anys que s'organitzava en el marc de les Festes de la Mercè

Acn
2 min
L'última edició de la Festa del Cel de Barcelona. / ARA

BarcelonaBarcelona no tindrà Festa al Cel aquest any. L'Ajuntament de Barcelona ha explicat que el ministeri de Foment no ha autoritzat l'aeroport del Prat a operar en la configuració de pistes que necessita l'exhibició aèria. La decisió s'argumenta per raons mediambientals, concretament pel soroll, i de capacitat operativa de l'aeroport. Des del consistori s'ha emès un comunicat en què s'indica que mantindrà la col·laboració amb el ministeri per trobar solucions conjuntes que permetin la celebració de la Festa al Cel en properes edicions.

L'aeroport de Barcelona pot operar en configuració oest (entrades des del port de Barcelona i sortides cap a Gavà) o en configuració est (entrades des de Gavà i sortides cap a Barcelona). La configuració preferent de l'aeroport és la de l'oest, per raons mediambientals.

Una de les exempcions que pot permetre canviar la configuració de l'aeroport és per a "l'organització d'actes d'especial projecció oficial o cultural", que és la que havia demanat l'Ajuntament de Barcelona per poder fer les exhibicions aèries de la Festa al Cel. L'exempció, però, no ha sigut autoritzada. Aena ha informat que l'esdeveniment és incompatible amb la normativa mediambiental recollida a la Declaració d'Impacte Ambiental i Disciplina del Soroll (DIA). Igualment, la proposta de Navegació Aèria de la Regió Est ha sigut desestimar l'actual ubicació de la Festa al Cel.

La Festa al Cel és una exhibició aèria molt popular que se celebra en el marc de les Festes de la Mercè des de fa 21 anys. Totes les edicions han sigut autoritzades per l'Agència Estatal de Seguretat Aeronàutica (AESA), que emet la seva conformitat prèvia consulta a Aena. Al llarg dels anys s'han trobat solucions tècniques per garantir la compatibilitat del funcionament regular de l'aeroport del Prat amb l'exhibició aèria.

L'Ajuntament de Barcelona ha refermat el seu compromís de continuar col·laborant amb els responsables del ministeri de Foment, i en concret d'Aena i l'aeroport, per aconseguir superar les dificultats tècniques que ara no s'han pogut resoldre i fer possible la celebració de la Festa al Cel en pròximes edicions.

stats