MEDI AMBIENT
Societat 12/06/2012

El Govern prepara una llei per lluitar contra el canvi climàtic

El Govern tramitarà una llei del canvi climàtic que permeti avançar cap a un model econòmic que emeti menys gasos contaminants. Es pretén crear llocs de treball en sectors emergents.

Thaïs Gutiérrez
2 min
El Govern vol impulsar una llei per lluitar contra el canvi climàtic i afavorir una economia que emeti menys gasos contaminants.

BARCELONA."Catalunya vol estar a l'avantguarda de la lluita contra el canvi climàtic". Amb aquesta declaració d'intencions, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va anunciar ahir que el Govern està preparant una llei del canvi climàtic -seguint el model de la Gran Bretanya, Escòcia, Suècia o el Quebec- per facilitar la transformació de l'economia cap a un model més verd que sigui innovador, competitiu i baix en emissions de gasos d'efecte hivernacle.

"L'economia verda genera ocupació i ens pot ajudar a sortir de la crisi", va afirmar Recoder. El conseller va dir que no és un model que porti a la desindustrialització, sinó "al contrari, pot generar una reindustrialització del país amb sectors innovadors", i va destacar que, segons dades de la Unió Europea, aquest nou model econòmic ha creat 300.000 llocs de treball.

Recoder no va voler detallar el calendari de la llei però va dir que confia que s'aprovi al llarg d'aquesta legislatura, tot i que no era en el programa electoral de CiU. Per Recoder, la transformació cap a una economia verda passa per "afavorir nous sectors menys contaminants, fer evolucionar el model energètic cap a un de més net i més independent, fomentar la cultura de l'estalvi i l'eficiència, desincentivar les emissions de gasos contaminants i tenir més transparència en els costos de l'ús dels recursos". El conseller va fer especial èmfasi en l'anomenada fiscalitat verda, que segons va dir és una eina molt important que "permetrà al Govern fer servir la fiscalitat perquè l'economia sigui més sostenible i baixa en gasos contaminants, a través d'incentius o desincentius".

Els experts van qualificar "d'òptima" la llei, sempre que tingui contingut i vagi acompanyada d'inversions. "Tenir una posició pròpia [en matèria ambiental] és fonamental. Espanya no té una llei global de canvi climàtic. Alemanya, la Gran Bretanya o Escòcia sí. Hem de mirar cap a Europa si volem sortir de la crisi", va dir el consultor ambiental Frederic Ximeno, que va destacar que Catalunya té moltes competències per reduir emissions en àrees com el transport, l'agricultura o el medi ambient. Segons Ximeno, la llei servirà per crear "nous nínxols de treball en sectors emergents" i "estalviar 500.000 euros anuals amb polítiques d'eficiència molt senzilles".

Preparant la cimera de Rio

A la cimera Rio+20 contra el canvi climàtic, que se celebra a la ciutat brasilera del 20 al 22 de juny i que se centrarà en l'economia verda, hi haurà una delegació catalana, integrada dins de la delegació oficial espanyola, que participarà en diverses trobades.

stats