CONSELL EXECUTIU
Societat 28/02/2012

El Govern amenaça de recórrer a altres operadores si Renfe no compleix el nou contracte

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, avisa que l'executiu no signarà el nou contracte si l'Estat espanyol no modifica la llei ferroviària perquè la Generalitat pugui escollir operador

Sara González
1 min

BarcelonaEl Govern ha aprovat avui el nou contracte per a la gestió de Rodalies, que inclou clàusules de revocació anticipada per línies per posar-les en mans d'altres companyies. "A mitjà termini la Generalitat vol preparar-se per obrir a altres companyies el servei", ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, que ha insistit que la qualitat del servei de Renfe es manté per sota de les expectatives per la manca d'inversió de l'Estat i que, a més, té uns índexs de retards "inacceptables".

Recoder ha explicat que el Govern aprova el contracte, però que no el signarà fins que l'Estat espanyol modifiqui la llei ferroviària perquè la Generalitat tingui la llibertat d'escollir operador, una condició que ja es va pactar en el traspàs del servei el 2009. El conseller ha recordat que es tracta de voluntat política, perquè la modificació de la llei no suposa cap cost afegit.

El que no ha explicat el responsable d'infraestructures és què farà el Govern si l'Estat no modifica la llei. “Seguirem temporalment amb ells”, ha admès el conseller. Recoder ha explicat que a hores d'ara no existeix cap operadora capaç de gestionar el servei dels 256 trens que circulen per la xarxa ferroviària catalana, però sí que hi ha companyies en disposició de gestionar una determinada quantitat de trens si en un moment donat la Generalitat considera que Renfe incompleix i decideix traspassar una part del servei a una altra empresa.

El nou contracte amb Renfe, vigent fins al 2015 i amb un cost de 143 milions d'euros, inclou sancions que poden arribar fins a 30.000 euros en el cas que l'operadora anul·li un tren. També preveu l'ús prioritari del català en la relació amb els viatgers.

stats