Societat 06/02/2013

El Govern substituirà els mestres d'infantil des del primer dia

Rigau explica al Parlament que les baixes de docents han baixat un 30% des de l'aplicació de la retallada imposada per Wert

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha anunciat aquesta tarda de dimecres al Parlament, on ha comparegut per explicar els objectius de la nova legislatura, que el departament cobrirà les baixes dels mestres del segon cicle d'infantil (de 3 a 6 anys) des del primer dia i les dels tutors de primària (no els mestres especialistes) des del sisè dia. A més, a secundària, se substituirà també des del primer dia a partir de la segona baixa simultània al centre.

Aquestes mesures, que contradiuen la imposició del ministeri d'Educació per substituir els docents a partir del desè dia lectiu, es defensaran "parlamentàriament a Madrid" defensant que l'estalvi econòmic que requeria el ministeri amb la seva mesura queda coberta igualment a través de la decisió de la conselleria de pagar només el 85% de les substitucions (per treballar el 85% de la jornada).

Tot i així, es començaran a aplicar a partir de Setmana Santa, segons ha anunciat Rigau, en entendre que estan avalades per l'estalvi econòmic que comporten.

Un estalvi que ha estat possible també pel descens de les baixes sol·licitades pels treballadors docents. Segons Rigau, des del 2010 "les baixes s'han reduït un 30%" però la gran davallada ha estat aquest curs 2012-2013 en què s'han aplicat les noves disposicions sobre substitucions "i els docents són molt més conscients del que costa al centre una baixa".

Els directors decidiran la seva plantilla

En la seva compareixença, la consellera ha fet també altres anuncis, com la futura aprovació d'un decret que permetrà a les direccions dels centres educatius més "autonomia per a la selecció de la seva plantilla", de manera que l'equip de mestres i professors "pugui adequar-se al projecte educatiu concret" del centre. Aquesta era una reivindicació històrica dels directors dels centres públics, que no podien escollir els docents que se'ls assignava.

També ha avançat la presentació d'un pla "de desenvolupament de la llengua estrangera" del qual només ha avançat que anirà més enllà de les proves que ja s'estan fent en alguns centres impartint algunes matèries en aquesta llengua estrangera, principalment l'anglès. Un pla que arrencarà el curs vinent amb una prova pilot de 30-40 centres i mil alumnes i que s'estendria a tots els centres a partir del curs següent, 2014-2015.

Sobre l'estudi de la Fundació Bofill presentat aquest mateix dimecres sobre la segregació escolar a Catalunya, la consellera Rigau ha volgut ressaltar "l'esforç" dels últims dos anys per incrementar la reserva de places per alumnes amb necessitats educatives específiques (NEE), entre els quals es compten els alumnes immigrants.

Segons Rigau, des del curs 2010-11 s'han incrementat en un 14% aquestes places reservades "cosa que ha permès avançar en un repartiment important de les necessitats".

stats