Societat 24/09/2013

"Tenim ganes que la grossa de Cap d'Any funcioni per anar desbancant la loteria estatal"

Entusiasme en els primers establiments que han posat a la venda bitllets del sorteig especial de loteria de la Generalitat. El 1714 i el 2014, els números de la nova loteria catalana més sol·licitats entre els compradors

Acn
2 min
L'estanquer gironí Àngel Almazán, venent els primers números de la Grossa de Cap d'Any catalana / ACN

GironaÀngel Almazán, propietari d'un estanc a Girona, és un dels que des d'aquest dimarts ja té bitllets de la grossa de Cap d'Any, la loteria catalana. De moment, hi ha més de 2.000 establiments autoritzats per vendre-la arreu de Catalunya, i d'aquí a uns dies aquesta xifra ascendirà fins als 25.000.

Almazán ha demanat 300 bitllets –deu sèries– de la nova loteria, i a hores d'ara ja té por de fer curt. "Fa dies que la gent em demanava quan començaríem a vendre'n, i tinc fins i tot números reservats", explica. Entre les peticions, destaquen el 1714 i el 2014. "Amb aquesta rauxa que els catalans portem a dins, tenim ganes que la grossa de Cap d'Any funcioni per anar desbancant l'estatal", diu l'estanquer.

"Amb la Loto Catalunya, tot queda a casa" és l'eslògan d'un cartell que té una estelada com a fons i que es troba en un lloc destacat de l'estanc del carrer Ciutadans de Girona. És un dels 2.200 establiments –estancs, bars, quioscos– que ja estan autoritzats per vendre números de la grossa de Cap d'Any.

Almazán ha rebut a quarts d'onze del matí les deu sèries que havia demanat. En té una de cada terminació, de l'1 al 10, per assegurar-se que "a tothom li agradi el número que compri". Cada bitllet es ven per 5 euros.

Només aquest primer dia, ell sol ja ha venut una dotzena de bitllets. I, a part dels números que ja té reservats, també hi ha hagut empreses que l'han trucat interessant-se per vendre participacions. Això sí, a diferència de la grossa de Nadal, aquí els números no es poden fraccionar tant.

Tot i això, Almazán explica que això s'ha de veure en positiu. "Així ens assegurem que donarem els premis a algú, que és el que ens fa més il·lusió, i que no en quedarà cap per entregar", diu l'estanquer.

El preu de cada dècim (5 euros en comptes dels 20 que costa la loteria estatal) també fa preveure que hi haurà més compradors que s'engresquin a adquirir-ne. "La situació actual també ho demanava", subratlla Almazán.

100.000 euros per al primer premi

La grossa de Cap d'Any se sortejarà el 31 de desembre i donarà el 70% del que s'hagi recaptat en premis. La resta, es destinarà a programes d'infància a Catalunya. El primer premi del sorteig serà de 100.000 euros per dècim (20.000 per euro jugat); el segon serà de 32.500 euros, i el tercer, de 15.000 euros.

La nova loteria catalana posa a la venda 100.000 números i s'han emès 30 sèries de cada número. En total, 15 milions d'euros.

stats