Societat 22/01/2015

Guerra de xifres sobre les peticions d'escolarització en castellà: Rigau en rep cinc i Wert, 322

Rigau assegura que darrerE de les xifres s'hi amaga una 'intencionalitat del PP' per qüestionar l'actual model d'immersió lingüística

Elisabet Escriche
2 min
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i el ministre d'Educació, José Ignacio Wert

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha refermat aquest dijous que el seu departament només ha rebut cinc peticions de famílies catalanes que demanen compensacions econòmiques per haver escolaritzat els seus fills a centres privats en què tenen com a llengua vehicular el castellà, tal com preveu la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce). Les dues últimes, segons ha explicat la consellera, s'han rebut aquesta mateixa setmana i afecta dos menors d'una mateixa família.

Rigau manté que tres de les peticions ja han sigut denegades, i les altres dues, "tot fa pensar que tampoc compleixen els requisits", ha assegurat en declaracions als passadissos del Parlament. Les xifres d'Ensenyament xoquen amb les del ministeri d'Educació. El govern estatal ha assegurat aquest dijous que en total ha rebut 322 peticions. Segons el ministeri de Wert totes es troben en "fase d'estudi" per comprovar si compleixen amb els requisits per poder optar a la compensació econòmica de 6.000 euros.

La darrera xifra que ha donat Wert és molt superior a la que el seu ministeri va fer pública divendres passat, en què quantificava les peticions des de Catalunya en una vuitantena. Divendres, el ministeri també va assegurar que les tres primeres sol·licituds havien sigut denegades perquè els pares havien inscrit els seus fills a una escola bilingüe de català i anglès; hores més tard, a causa de la polèmica que va generar la decisió, es va desdir i va puntualitzar que tornaria a estudiar amb "més profunditat" les tres peticions.

Darrere aquest ball de xifres, segons Rigau, s'hi amaga una "intencionalitat del PP" per qüestionar l'actual model d'immersió lingüística. "S’ha de situar aquest debat i aquesta batalla numèrica en el context polític. El PP vol assumir de manera clara el protagonisme a l’entorn d’aquest litigi que aquests anys s’ha volgut crear a Catalunya sabent que la realitat és una altra i que no hi ha cap conflicte a les aules ni cap utilització per part de les famílies d’aquestes pressions”, ha assegurat la consellera.

A més a més, ha recordat al govern de l'Estat que moltes de les sol·licituds que arriben no compleixen els requisits perquè són, per exemple, d'estudiants de llars d'infants o universitaris (que no és una educació obligatòria). A més a més, ha insistit en què el ministeri d'Educació havia previst arribar als 1.000 casos i hores d'ara encara no s'ha atorgat cap d'aquestes ajudes. Ha qualificat de ''dispars'' les xifres que dóna el ministeri i ha recalcat que només poden comptar les que compleixen els requisits.

stats