Societat 19/12/2012

Investigadors i universitaris protesten a Barcelona contra retallades en R+D

Denuncien que si la política no canvia "els danys seran irreparables"

Efe
2 min

BarcelonaInvestigadors, estudiants i professors universitaris s'han concentrat avui al campus universitari de l'avinguda Diagonal de Barcelona per protestar contra les retallades pressupostàries en recerca i desenvolupament (R+D).

La concentració ha reunit unes 300 persones, segons els organitzadors, i poc més d'una vintena, segons la Guàrdia Urbana.

Abans, s'ha celebrat una cercavila per les diferents facultats, que ha acabat en una concentració a les 13:30 hores entre les facultats de Biologia i Física, en la qual s'han corejat eslògans com "A la ciència se li acaba la paciència" i "Sense investigació, no hi ha futur" i s'ha llegit un manifest, segons que ha explicat a Efe la portaveu dels convocants, Blanca Álvarez.

La concentració estava convocada pel col·lectiu Carta per la Ciència i s'ha produït simultàniament en dotze ciutats d'Espanya, com a reacció a la caiguda de la despesa en R+D, que el 2011 va representar un 1,33 % del PIB, davant de la mitjana del 2 % de la UE.

Carta de la Ciència és un col·lectiu format per CCOO, UGT, la Confederació Espanyola de Societats Científiques, la Conferència de Rectors d'Universitat d'Espanya, la Plataforma d'Investigació Digna, la Federació de Joves Investigadors i l'Associació Nacional d'Investigadors Ramón y Cajal.

Segons el manifest que s'ha llegit durant la concentració, "la disminució de la despesa en termes absoluts podria justificar-se per la crisi, però la reducció dels percentatges relatius al PIB, no".

El finançament públic de R+D ha acumulat una rebaixa del 31 % els dos últims anys i "si la política no canvia, els danys seran irreparables, i afectaran seriosament el futur de l'economia espanyola", denuncia el text.

Els convocants han criticat també retards en la convocatòria de beques i d'ajudes a la investigació, així com que no es cobreixen el 90 % de les vacants per jubilació en els Organismes Públics d'Investigació (OPI) i les universitats.

El manifest també critica la "precipitació i la falta de memòria econòmica que permeti la implantació" dels projectes d'iniciatives legislatives com el Pla Estatal d'Investigació, l'Estratègia Espanyola de Ciència, Tecnologia i Innovació i l'Agència Estatal d'Investigació. EFE

stats