SOCIETAT
Societat 11/04/2013

L'antiga seu de l'ONCE acollirà un centre de formació d'adults i equipaments

El 60% de l'edifici es dedicarà a usos municipals i el 40% a usos veïnals, segons ha afirmat avui l'Ajuntament de Barcelona

Agències
2 min

BarcelonaL'antiga seu de l'ONCE al carrer Calàbria de Barcelona, amb 6.700 metres quadrats de superfície, acollirà un centre de formació d'adults, un altre per a ensenyament del català així com espais diversos per als veïns i per a serveis de l'ajuntament. Així ho ha assegurat Xavier Trias aquest dijous durant la presentació d'un pla funcional per dotar d'usos a l'antiga seu de l'ONCE al districte de l'Eixample, que consta de planta subterrània, planta baixa i sis pisos.

La distribució dels espais de l'edifici serà d'un 60% destinats a usos municipals i un 40% per a usos veïnals. L'edifici també compta amb una altra planta subterrània destinada a aparcament, amb un total de 10.355 metres quadrats de superfície construïda, dels quals un 60% tindran serveis municipals i la resta, seran d'ús veïnal.

La gestió dels equipaments anirà a càrrec d'entitats i associacions del barri de Sant Antoni, agrupades al Grup de Treball Calàbria 66. Segons Trias, això forma part del repte de "la gestió cívica" per "canviar la manera de relacionar-se de les entitats amb les administracions públiques" que vol promoure el consistori, tot i que "cal trobar un fórmula jurídica perquè se sentin còmodes". El regidor de l'Eixample, Gerard Ardanuy, ha assenyalat que "la reivindicació veïnal" en el projecte "pot marcar un paradigma a l'hora de desenvolupar projectes". En aquest sentit, Ardanuy ha posat èmfasi en la fórmula de "complicitats" en la rehabilitació del complex que permetrà dotar-lo de nous equipaments veïnals. "Busquem la construcció d'un model nou de relacions entre entitats veïnals i ajuntaments", ha insistit.

Ardanuy ha presentat aquest dijous la distribució dels espais que assignarà el consistori a l'antiga seu de l'ONCE quan acabi la seva rehabilitació. El regidor del districte de l'Eixample ha anunciat que la intenció de l'Ajuntament és dedicar el 60% de l'espai a serveis municipals i el 40% a usos socials i veïnals. Concretament, en l'espai social, Ardanuy ha destacat l'ús educatiu i ha posat èmfasi en la necessitat de resoldre la reubicació de l'escola d'adults Pere Calders -que ocuparà 701 metres quadrats de l'edifici- i el manteniment del Consorci de Normalització Lingüística. Alhora, ha indicat la importància de donar entrada al Teatre auditori, en resposta a la iniciativa de 'Teatre amateur' dins del barri.

L'edifici també disposarà d'espais comuns com una recepció, sala polivalent, espais per als veïns, per a la realització de tallers, espais de treball i logístics. L'empresa municipal BSM: comptarà amb més de 3.000 metres quadrats i la Direcció d'Atenció al Ciutadà també disposarà de 967 metres quadrats en aquest mateix immoble.

Trias ha fet referència al cost de les obres, que ha xifrat en uns 10 milions d'euros, els quals se sumaran als 17 de la compra del recinte. L'alcalde ha justificat la quantitat adduint que l'adquisició de l'edifici permetrà fer un estalvi en els lloguers d'algunes de les entitats que suposaven una despesa d'1'5 milions d'euros. L'Ajuntament confia que el tràmit per passar el pla, per ara funcional, a projecte d'obra no s'allargui, de manera que el centre pugui entrar en funcionament "íntegrament" a finals del 2014 i principis del 2015.

L'Ajuntament de Barcelona va adquirir l'antiga seu de l'ONCE l'any 2011, un edifici construït en la dècada dels anys 70 i obra del doctor arquitecte Josep Fernández Campo.

stats