Societat 25/06/2014

Florentino Pérez renuncia a la concessió d'explotació del magatzem de gas Castor

El Grupo ACS assegura que la companyia Escal UGS (té el 66% de les accions) té dret a retornar la concessió en qualsevol moment durant els 25 anys que dura l'adjudicació del projecte

Efe
3 min
La planta marina del Castor / ACN

MadridLa companya Escal, participada pel Grupo ACS en un 66,67 %, ha anunciat la seva decisió de renunciar a la concessió d'explotació de l'emmagatzematge subterrani de gas natural de la plataforma marina Castor, l'activitat de la qual està paralitzada des de fa mesos a l'espera que el ministeri d'Indústria analitzi els informes presentats després dels sismes registrats a les costes de les comarques valencianes i catalanes del Baix Maestrat i el Montsià.

Per fer efectiva la renúncia, Escal ha iniciat el procés per tal d'obtenir l'autorització prèvia per part del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i, eventualment, de l'assemblea de titulars dels bons, segons ha indicat ACS a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El juliol del 2013 any la companyia va emetre 1.400 milions d'euros en bons per finançar l'emmagatzematge en la planta marina Castor, situada enfront de les costes de Vinaròs i Alcanar.

ACS entenia que la concessionària del projecte Escal UGS té dret a retornar la concessió en qualsevol moment, durant els 25 anys, des del moment de la seva adjudicació, "amb dret al cobrament del valor net comptable de la mateixa excepte en cas que s'acredités dol o negligència, en aquest cas el dret serà al cobrament del valor residual", assenyala en el seu informe financer anual.

Inicialment, el magatzem estava pressupostat en uns 700 milions. No obstant això, el ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va assenyalar que el cost total se situa al voltant dels 1.700 milions, la qual cosa suposa 2,5 vegades més.

Escal tenia reconeguda una retribució per desenvolupar aquesta activitat de 1.273 milions, al que s'afegeixen fins a 186 milions per la injecció de gas i fins a 234 milions pels costos financers suportats fins a la seva entrada en funcionament.

Recentment, el secretari d'Estat d'Energia, Alberto Nadal, va assegurar que la recopilació de la informació necessària per garantir la seguretat del magatzem subterrani de gas Castor "portarà anys" i va afegir que l'objectiu és determinar "què passarà" si es torna a engegar el magatzem, l'activitat del qual es va suspendre al setembre del passat any, després de la gran quantitat de sismes registrats.

Els informes coneguts fins ara relacionen la injecció de gas en el magatzem, situat enfront de les costes de Castelló, amb els sismes, però no determinen què passarà si aquest torna a funcionar, una qüestió que s'ha remès a experts independents.

Nadal va evitar referir-se a l'import d'una possible indemnització en cas que es tanqui definitivament la instal·lació i ha assenyalat que, en tot cas, es determinaria en la reversió de la concessió.

El desembre de 2013, ACS recollia la participació en el magatzem de gas subterrani Castor, del 66,67 %, com a actiu mantingut per a la venda. Aquesta participació està comptabilitzada en 228,48 milions d'euros (164,2 milions d'euros en 2012). Aquest import inclou el préstec participatiu de 235,5 milions d'euros concedit per ACS Servicios, Comunicaciones y Energia. D'altra banda, l'import de l'aval de construcció concedit per aquesta societat a Escal UGS ascendeix a 59 milions d'euros.

D'acord amb el protocol entre el grup que presideix Florentino Pérez i Enagás, aquesta es comprometia a comprar el 50% de la participació d'ACS (el 33,3 %) una vegada que es posés en funcionament comercial la planta i s'iniciï l'explotació i accés a la remuneració del sistema, assenyalava ACS en el seu informe financer anual.

L'acord contemplava la possibilitat que Enagás pugui entrar en l'accionariat amb anterioritat a la inclusió de les instal·lacions en el sistema.

Al començament de 2012, el Grup ACS, una vegada que l'activitat de construcció del magatzem va aconseguir un grau d'avanç substancial, va iniciar la negociació amb potencials inversors per vendre la totalitat de la seva participació i culminar per tant la seva sortida definitiva del projecte una vegada engegat.

Durant l'exercici 2013, la societat va cancel·lar el finançament del projecte i va col·locar el "project bond" del projecte emès amb la garantia del Banc Europeu d'Inversions per 1.400 milions d'euros.

stats