ENSENYAMENT
Societat 09/03/2017

Milers persones es manifesten contra les retallades, la Lomce i la LEC a Barcelona

Estudiants i professors denuncien la "precarització" i "privatització" del sistema educatiu

Maria Altimira
2 min
Estudiants i professors manifestant-se pel centre de Barcelona

BarcelonaLa comunitat educativa catalana ha tornat a fer vaga i a alçar la veu contra les retallades, la Lomce (la llei orgànica estatal per la millora de la qualitat educativa) i la LEC (Llei Educativa de Catalunya).

Unes 7.500 persones segons la Guàrdia Urbana i 10.000 d'acord amb els organitzadors s'han manifestat avui pel centre de Barcelona per rebutjar la "precarització" i la "privatització" del sistema educatiu que, al seu parer, promou tant la llei estatal com la nacional.

La protesta, que ha congregat a professors i estudiants cridats per sindicats docents i associacions educatives integrats dins l'anomenat Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), ha estat només una de les mobilitzacions celebrades arreu de l'Estat en el marc de la vaga convocada per la Plataforma Estatal per l'Escola Pública. Barcelona, però també Madrid, València i Sevilla, ha estat de les més massives.

A diferència de les marxes celebrades en aquestes tres ciutats, però, a la capital catalana les consignes reivindicatives també han carregat contra la LEC.

De fet, clams com "ni LOMCE, ni LEC ni cap retallada" ha estat una de les més corejades pels manifestants. Els participants també han defensat el sistema públic amb proclames com "Del bressol a la universitat, l'educació la volem pública i de qualitat" o "Què passa? Què passa? Que privatitzen massa".

Sindicats com CGT, CCOO i USTEC-STEs consideren que les dues lleis comparteixen el mateix objectiu: la privatització del sistema. De la mateixa manera, sostenen, tant des de Madrid com des de Barcelona, la política dels últims anys s'ha basat en les retallades de les partides dedicades a l'educació.

Amb tot, ha assenyalat a l'ARA Miquel González, secretari general d'educació del sindicat CGT, els experts asseguren que a Catalunya la despesa en educació és d'un 2,8% en relació al PIB, mentre la mitjana espanyola supera el 4% i a Europa la xifra arriba al 5,3%. Uns percentatges que van facilitar a finals de 2016 els responsables de l'últim anuari d'educació publicat per la Fundació Jaume Bofill.

"Volem la derogació de la Lomce no només perquè recentralitza les competències, sinó també perquè, com passa amb la LEC, privatitza i amb les escoles concertades segrega als alumnes per classe social ", ha dit Ramon Font, portaveu nacional del sindicat USTEC-STEs.

En aquest sentit, González considera que "ambdues lleis donen suport al model concertat, atorguen menys poder als consells escolars en favor de la direcció dels centres i reconeixen a la religió un paper en l'espai públic de l'educació".

La mobilització, que va començar a les 12 hores a la plaça Universitat i va acabar al carrer Mallorca, davant de la delegació del govern espanyol, va transcorre sense incidències i amb un marcat to festiu i reivindicatiu. D'acord amb les dades del departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya només 2.000 dels 82.735 docents catalans van seguir la vaga.

stats