Societat 22/03/2016

La resposta del Govern als atemptats: més Mossos a les xarxes de transport

El conseller d'Interior, Jordi Jané, diu després de la reunió del Gabinet de Coordinació Antiterrorista que també hi haurà més policies controlant les aglomeracions de Setmana Santa

Enric Borràs/laia Vicens
3 min
Els Mossos d'Esquadra reforcen la seguretat a punts sensibles i concorreguts, com la Sagrada Família, després dels atemptats a Brussel·les

Barcelona"Intensifiquem els patrullatges en infraestructures de transport", ha dit aquesta tarda el conseller d'Interior, Jordi Jané, després de la reunió del Gabinet de Coordinació Antiterrorista arran dels atemptats de Brussel·les, que ha encapçalat el president, Carles Puigdemont. A la reunió s'ha acordat que el Govern mantindrà el nivell d'alerta antiterrorista en el grau 4 sobre 5, però amb més presència policial, de manera que a la pràctica és un nivell 4 'reforçat'.

Hi haurà més Mossos d'Esquadra que fins ara a l'aeroport del Prat, els ports –sobretot a les terminals de creuers– i a les estacions de metro i tren, sobretot on s'hi acumuli més gent, però també a les carreteres de Catalunya. A més, Jané ha dit que es reforçarà la seguretat en processons i actes religiosos, propis de la Setmana Santa que s'acosta, "un escenari que ve emmarcat per grans concentracions de persones al carrer".

De fet, els Mossos d'Esquadra ja havien reforçat aquest matí la seguretat als aeroports de Catalunya i al metro de Barcelona. A l'aeroport del Prat, per exemple, la policia catalana hi ha desplegat la Unitat Canina, l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Brigada Mòbil (Brimo).

Jané ha insistit que "no existeix una amenaça concreta per a Catalunya en aquests moments i amb els fets d'avui no s'ha agreujat". Per això "ens activem, continuem activats i volem fugir de missatges alarmistes", ha insistit. El conseller d'Interior també ha condemnat els atemptats. "Màxim rebuig al terrorisme, cap tipus de comprensió i màxima rotunditat en la resposta", ha declarat.

Aquesta tarda el ministeri de l'Interior també havia convocat una reunió de la mesa d'avaluació de l'amenaça terrorista i a les 18.30 una altra de la comissió de seguiment del pacte d'estat contra el terrorisme jihadista. En la comissió de seguiment del pacte d'estat hi ha citats els partits que van subscriure el pacte antijihadista: PP, PSOE, Ciutadans, UPyD, Coalició Canària, Fòrum Astúries, UPN, Unió i el Partit Aragonès Regionalista.

El nivell d'alerta 4 significa una especial prevenció, protecció i investigació en infraestructures crítiques. El nivell 5 només s'activaria si els serveis d'informació i intel·ligència detectessin la imminència d'un atemptat a Espanya.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Neus Munté, ha insistit en la reclamació del Govern de convocar la Junta de Seguretat per afrontar de seguida el problema terrorista. Segons ha explicat, el conseller d'Interior, Jordi Jané, va demanar per carta al seu homòleg estatal, Jorge Fernández Díaz, una reunió d'aquest organisme. La resposta del ministre va ser, segons Munté, que estant en funcions hi havia "dubtes legals" sobre la validesa de la trobada. "En matèria de lluita antiterrorista no es pot estar en funcions", ha apuntat la consellera de la Presidència.

Blindatge policial a Europa

Dinamarca, Suècia, Itàlia, Holanda, França, la Gran Bretanya i Finlàndia també han augmentat la seguretat als aeroports, els trens, llocs públics i punts sensibles després de les explosions a Brussel·les. El ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, ha dit que s'han desplegat 1.600 policies i gendarmes, a part dels 5.000 agents de més que ja es van desplegar arran dels atemptats de París del novembre.

Holanda ha cancel·lat els trens a Brussel·les i també ha reforçat els controls fronterers, segons el responsable de lluita antiterrorista, Dick Schoof. El primer ministre holandès, Mark Rutte, ha dit que estan disposats a donar qualsevol suport a Bèlgica després d'aquest "atemptat covard".

stats