SALUT
Societat 03/09/2017

Ofegaments de nens a les piscines: la vigilància extrema és l’única solució

En els últims dos mesos i mig, 3 menors han mort i 8 més han quedat ferits greus en aquests espais aquàtics

Pau Esparch
3 min
Els experts avisen que els menors, quan es banyen, requereixen “una vigilància extrema”.

Barcelona“Ens preocupa que aquest estiu una tercera part dels morts ofegats a les piscines siguin menors d’edat”. La cap del servei de gestió d’emergències de Protecció Civil, Montse Font, explica que a les platges “difícilment” s’atenen nens; en canvi, a les piscines una part de les víctimes mortals o quasi ofegades són menors. A diferència del que ha passat a les platges, durant la temporada estival d’aquest any de moment s’han produït menys morts per ofegament a les piscines, perquè del 15 de juny al 31 d’agost vuit persones han perdut la vida en piscines catalanes. L’any passat van ser 11 morts en tota la temporada, des del 15 de juny fins al 15 de setembre.

De les vuit víctimes mortals d’aquest estiu, tres han sigut menors. El 22 de juny un nen de 10 anys va morir ofegat a la piscina del Club Tenis Vilanova, en un casal d’estiu. Una nena de 10 anys va resultar ofegada greu el 12 de juliol a la piscina municipal de les Preses i va morir tres dies després a l’hospital. El 13 d’agost un nen de 3 anys va caure en una piscina particular de l’Ametlla de Mar i va ser traslladat en estat greu a l’hospital, on va morir l’endemà. A part de les víctimes mortals, aquesta temporada d’estiu ja s’han produït nou ferits greus a les piscines catalanes i dels nou quasi ofegats, tots són menors menys un. Les edats dels nens ferits greus se situen entre els 3 i els 9 anys. Per això, Font alerta que els menors, quan es banyen, requereixen “una vigilància extrema” dels adults que els acompanyen.

“Les piscines són uns espais reduïts on hi ha molta més gent que a les platges. La superfície costa més de veure”, destaca. Encara que hi hagi servei de vigilància, la cap de Protecció Civil avisa que els adults que acompanyen els nens quan es banyen han de dedicar tota l’atenció a les criatures “cada 10 o 15 segons”, el temps en què els menors es poden ofegar. Font ressalta que els socorristes han de vigilar “molta quantitat de gent” en una piscina, on l’aigua “es remou”. “És molt més difícil veure si un nen s’està ofegant o està jugant”, afegeix.

“Amb 10 segons hi ha marge de reacció per rescatar un nen de l’aigua”, assegura Font, que recorda que els menors “no criden” quan s’estan ofegant. “En tot cas bracegen, perquè intenten sortir-se’n sols”, recorda la cap de Protecció Civil. L’especialista en seguretat i prevenció en medi aquàtic Ramsés Martí considera que la xifra de víctimes entre els ofegaments de nens a l’aigua “hauria de ser zero”. “Els més petits s’ofeguen per falta de vigilància”, afirma Martí, que alerta que els pares “han de ser conscients” de no abaixar la guàrdia i aposta per treballar la prevenció.

“Com més aviat, més èxit”

Hi coincideix el cap territorial del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) a la Catalunya Central, Josep Maria Soto, que també explica que els ofegats a les piscines que són menors estan lligats a la supervisió dels adults. “La prevenció sempre mana”, destaca Soto, que recorda que “si la situació es detecta més aviat hi ha més probabilitat d’èxit”. Però insisteix que si s’ha d’avisar el SEM, “malauradament alguna cosa ja ha passat i ha fallat”. Soto opina que “infravalorar la situació de risc” per part de la ciutadania provoca “una falsa valoració de la seguretat”, d’excessiva tranquil·litat.

Aquest estiu el nombre de morts per ofegament s’ha distanciat entre piscines i platges. Mentre que a les piscines vuit persones han perdut la vida i nou han quedat ferides greus, a les platges han mort 21 persones i 16 han resultat quasi ofegades (entre el 15 de juny i el 31 d’agost). Pel que fa al perfil de les víctimes, Soto indica que “són absolutament diferents”: a les platges acostumen a ser homes de més de 60 anys i a les piscines més d’una tercera part són menors. Una tendència entre els més petits que, segons Soto, “lamentablement s’està mantenint”.

stats