Societat 06/04/2013

Escalada dialèctica entre el conseller d'Interior i la plataforma d'afectats per les hipoteques

Les PAH responen a Espadaler que els Mossos han de defensar la ciutadania. Anuncien un nou 'escrache' a les seus del PP el proper dimarts

Acn
3 min
Les plataformes per la hipoteca catalanes es reuneixen a Salt. / DAVID BORRAT

SaltMés d'un centenar de persones s'han reunit aquest dissabte al bloc ocupat de Salt (Gironès) durant la trobada de les plataformes d'afectats per la hipoteca (PAH) catalanes. Un dels objectius que han acordat és fer concentracions massives davant de totes les seus del PP dimarts a la tarda per demostrar el seu rebuig a la nova llei hipotecària.

Les plataformes han respost al conseller d'Interior, Ramon Espadaler, que ha assegurat que darrere de cada 'escrache' hi haurà els Mossos, i han denunciat que s'estan intentant "criminalitzar" els moviments socials. "La intenció és fer una cortina de fum per no parlar de la corrupció i els defectes del Govern", ha destacat el portaveu de la PAH de Lleida, Eduard Baches.

Les diverses associacions han denunciat que la policia catalana hauria de dedicar-se a "defensar la ciutadania", no a vigilar-la. "El que fem son escarnis informatius, i si algú se sent malament és perquè amaga alguna cosa o en té motius", ha destacat Afuera. La portaveu no ha dubtat a assegurar que el principal i pitjor 'escrache' que s'està produint aquests dies és l'escarni que pateixen les famílies desnonades. "No només pateixen 'escrache', sinó un maltractament institucional. Els òrgans que els haurien de defensar no ho fan, i això és molt greu", ha assegurat Afuera.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat el portaveu de la PAH de Lleida, que ha afirmat que actualment els Mossos ja els vigilen quan van fer manifestacions o concentracions davant d'entitats bancàries. "Som gent pacífica, tenim un milió i mig de signatures que donen suport a la ILP i les nostres demandes, i la intenció que hi ha és criminalitzar els moviments socials per aixecar una cortina de fum", ha ressaltat.

Tenen set edificis ocupats

Més d'un centenar de persones provinents de les PAH de tot Catalunya s'han reunit durant aquest dissabte al bloc de pisos ocupat de Salt. Segons les diverses plataformes arreu del territori, ja hi ha 7 edificis sencers ocupats, un d'ells, a comarques gironines, i els altres sis a la demarcació de Barcelona. "Els tenim dedicats a persones desnonades, perquè no és sostenible que hi hagi tants blocs buits, gairebé 100.000 pisos, i tanta gent que necessita un habitatge", ha assegurat el portaveu de la PAH de Lleida.

Des de les associacions han denunciat la nova llei de protecció de deutors hipotecaris i lloguer social que promou el PP i que, en principi, estava inspirada en la iniciativa legislativa popular (ILP) presentada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. No obstant això, els diversos portaveus de les plataformes han denunciat que aquesta proposta és "un insult" per a les persones desnonades i que no presenta cap de les idees principals de la ILP.

"No és que sigui descafeïnat, sinó que descarta les nostres demandes, no té en compte ni la dació en pagament, ni l'aturada dels desnonaments ni la promoció del lloguer social", ha assenyalat la portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera. La cap de l'associació gironina denuncia que es tracta d'un projecte "amb molta mala fe" i que el PP continua "defensant els bancs i els poders econòmics i anant en contra de la ciutadania i el bé comú".

"Estem parlant que en una part del text es diu que una persona, després de cinc anys de perdre l'habitatge, podrà veure condonat una part del deute si pot pagar-ne el 65%. El 99% dels afectats no poden fer-ho, i una condonació parcial no serveix per a res", ha explicat Afuera. Segons la portaveu, aquesta mena de idees són "una vergonya" i demostren que els polítics, els diputats i totes les institucions "estan donant l'esquena als ciutadans". "Per això continuarem amb la lluita i la pressió fins que canviïn d'actitud i vegin la realitat social", ha assegurat.

De moment, de la trobada de les PAH catalanes ja n'ha sortit un primer acord. Aquest proper dimarts, a les 7 de la tarda, faran concentracions massives i 'escraches' davant les seus del PP per mostrar el seu rebuig al projecte de llei. "No pararem fins que no ens escoltin, fins que no s'adonin del que això està suposant per a les famílies", ha assenyalat Afuera. A més, també tenen previst continuar "alliberant i ocupant" blocs de pisos de Salt en el que ells anomenen Obra Social de la PAH. "Hem escollit aquest nom per ironitzar sobre les hipoteques que esclavitzaven la gent. Nosaltres promourem l'alliberació de tots els edificis buits possibles", ha apuntat.

stats