BARCELONA
Societat 23/03/2016

Pedaç per evitar que es colin nous allotjaments turístics

Colau adapta ara el pla de regulació d’apartaments que Trias va deixar al calaix

Maria Ortega
2 min
A Barcelona hi ha actualment 9.706 pisos turístics que operen amb llicència.

BarcelonaJugada estranya per evitar-se ensurts. Barcelona en Comú portarà aquesta tarda a votació una adaptació del pla de regulació d’habitatges turístics que el govern de Xavier Trias va deixar al calaix, a última hora, per falta de suports. És una estratègia per evitar que el final de la moratòria per obrir nous allotjaments d’aquest tipus, que es concreta el 3 de maig, agafi l’Ajuntament encara amb el pla especial urbanístic d’allotjaments turístic (PEUAT) sense aprovació definitiva i això permeti que, durant uns dies, puguin entrar noves sol·licituds per obrir apartaments turístics i que, per tant, la xifra actual pugui disparar-se i no estabilitzar-se.

“No volem que se’ns colin projectes per la porta del darrere”, concreten fonts municipals. El consistori, amb aquest mateix temor, també portarà a votació aquesta tarda una modificació del pla general metropolità per evitar que criteris com el de permetre l’obertura de nous hotels en edificis catalogats amb el nivell de protecció B prevalguin per sobre de la nova regulació. En aquest cas, la voluntat és la mateixa: adaptar aquesta opció perquè els hotels en edificis catalogats només puguin obrir a les zones on s’autoritza el creixement de places hoteleres. La comissió d’urbanisme d’avui, doncs, haurà de donar llum verda a aquesta doble tramitació per evitar ensurts a l’equip de govern.

En el cas del pla d’habitatges d’ús turístic (els HUTs) l’objectiu és, en definitiva, garantir que no es reobre l’aixeta i, per això, és necessari recórrer al pla que CiU va deixar sense culminar però fent-hi les modificacions necessàries per adaptar-lo a la nova filosofia del govern municipal. L’aprovació definitiva del pla d’habitatges d’ús turístic es tramitarà ara amb uns criteris que encaixen amb els del nou pla general de regulació d’allotjaments, que divideix la ciutat en quatre zones i només autoritza el creixement a la perifèria. El que es farà ara és adaptar el pla de l’anterior govern per fer-lo compatible amb el que s’especifica en la nova regulació d’allotjaments turístics, que es troba en exposició pública.

Només s’autoritzarà una nova llicència d’habitatge d’ús turístic quan hi hagi una baixa i només podrà obrir a la zona 3, que comprèn els barris més perifèrics de la ciutat. Hi ha, també, altres condicions: no podran obrir en edificis on hi hagi ús d’habitatge convencional i tampoc en planta baixa. L’objectiu final del govern municipal és disposar del PEUAT com a únic instrument de gestió d’allotjaments, però mentre aquest no trobi aliats polítics i estigui aprovat, també s’ha pres la decisió de prolongar un any més la polèmica moratòria hotelera. A la ciutat hi ha 9.706 pisos turístics amb llicència, que es tradueixen en més de 41.000 places.

Rebuig a “municipalitzar” els hotels de la ciutat

La CUP Barcelona va demanar ahir en comissió “municipalitzar” els hotels de la ciutat, una proposta que només va tenir el seu vot favorable i que ERC va quantificar en 10.000 milions d’euros, que haurien d’anar destinats al cost de recomprar i indemnitzar els propietaris dels hotels. El PSC va titllar la proposta d’un “brindis al sol”.

stats