UNIVERSITAT
Societat 03/10/2015

Prova pilot per enxampar l’alumnat de la UB que copia

Es farà aquest semestre als 1.300 estudiants de primer de la Facultat de Dret

Elisabet Escriche
3 min
Segons el vicedegà de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona molts  dels alumnes que cometen ciberplagi ho fan de manera involuntària.

BarcelonaLa Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (UB) durà a terme durant el primer semestre d’aquest curs una prova pilot per detectar si 1.315 estudiants copien en els treballs de recerca. La prova afectarà tot l’alumnat de primer curs que faci algun dels nou graus que depenen d’aquesta facultat. Es tracta de gestió i administració pública, dret, investigació privada, relacions laborals, ciències polítiques i de l’administració, criminologia i dels dobles graus de dret i administració i direcció d’empreses, dret i ciències polítiques i de l’administració, i dret i gestió i administració pública.

Aquesta mateixa facultat juntament amb la de biologia i filologia tenien previst fer una prova similar el juny passat amb tots els treballs de final de grau. Finalment, però, van decidir no dur-la a terme i esperar a aquest curs per tirar-la endavant i només a dret. El projecte pilot consistirà a aplicar el Tunitin -un programari especialitzat que detecta si hi ha parts d’un treball copiades d’internet o d’altres estudiants que siguin al campus virtual- en el treball de recerca que tots els estudiants hauran de fer en grup en l’assignatura de tècniques de treball i de comunicació. En aquesta matèria s’explica, precisament, què és el plagi i com evitar-lo citant, per exemple, d’on s’obté la informació.

Els professors de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació, que també participen en l’assignatura, seran els encarregats de passar aquest programari a tots els treballs.

La previsió és que el mes de gener s’hagi elaborat un estudi detallat de quina quantitat d’estudiants han plagiat, quin percentatge del treball s’han copiat i de quines fonts, entre altres aspectes. L’objectiu de la prova pilot és “millorar” la qualitat docent i la titulació. En cap cas -deixa clar Max Turull, vicedegà de la Facultat de Dret- es du a terme perquè s’hagi detectat que els estudiants de dret copiïn més que els de la resta de facultats. “Això, ara per ara, ningú ho sap”, afegeix Turull.

Si es plagia, s’ha de tornar a pagar

Fins ara l’únic detector de plagis que té la universitat és el mateix professor. “Quan veiem algun canvi de redactat ho comprovem a través dels cercadors d’internet per comprovar d’on s’ha extret”, explica el vicedegà de la Facultat de Dret.

Turull reconeix que és més fàcil trobar-los en graus dels àmbits de ciències socials o humanes perquè el text escrit té “més valor”. Tot i així insisteix que una part del plagi que comet l’alumnat és “involuntari”. “La societat de la informació ha induït els estudiants a disposar de molta informació i a utilitzar-la sense ser conscients que cal citar la font”, argumenta.

Quan es detecta que un alumne copia se li suspèn l’assignatura i no se’l deixa presentar a la segona convocatòria, per tant, està obligat a matricular-se un altre cop i pagar un preu més elevat per crèdit.

Amb aquesta prova pilot, la UB segueix els passos d’altres universitats com la Pompeu Fabra, que utilitza el mateix programari antiplagi des del curs 2012-2013. L’aplicació rastreja un 20% de tots els treballs que es pengen a l’aula virtual, tot i que en els de l’àmbit de ciències socials es pot incrementar fins al 50%.

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) també està treballant per aplicar un sistema similar al Turnitin. El centre, però, fa anys que en té un de propi que analitza uns 100.000 treballs cada semestre, dels quals un 17% tenen indicis de ser copiats. La Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya no tenen, de moment, programaris especialitzat en antiplagis.

stats