Societat 22/11/2012

Raül Balam agafa el relleu de Carme Ruscalleda

"Estic molt contenta amb la carrera que està fent el Raül –diu Carme Ruscalleda del seu fill–, perquè té un gran talent"

Thaïs Gutiérrez
2 min

Barcelona"De la meva mare he après a tenir molta constància i rigor a la feina". Qui parla, amb un somriure als llavis, és Raül Balam, el fill de Carme Ruscalleda, que actualment dirigeix el Restaurant Moments, a l'Hotel Mandarin Oriental de Barcelona, que ja ha estat guardonat amb una estrella Michelin (ara ja dos). Als fogons hi bolca cada dia tot el que va aprendre durant els 13 anys que va treballar amb la seva mare al Restaurant Sant Pau, a Sant Pol de Mar. Hi va començar gairebé castigat per treure males notes i va descobrir que era la seva vocació. La mare recorda com s'enfadava quan el feien anar a enrotllar canelons els dissabtes al matí i no podia sortir amb els amics. "Estic molt contenta amb la carrera que està fent el Raül –diu la cuinera–, perquè té un gran talent". Tanmateix, la mare està més contenta ara que ell vola sol i creu que l'aventura al Moments l'ha fet créixer com a cuiner.

"Quan treballava a casa sempre li deia que no era conscient del seu talent i que no l'aprofitava. Veia que anava amb tercera i podia anar amb cinquena i per això era molt dura amb ell", reconeix mentre Balam assenteix amb el cap i diu, rient:"A mi no em perdonava res: si jo arribava tard era un drama, i en canvi si era un altre, no passava res". Tot i que ara treballen separats físicament, Ruscalleda també és responsable del Moments i això els obliga a posar en comú idees, receptes i propostes. "Ara parlem molt més que abans –diu ell–. Som com imants que amb la distància s'atreuen".

Ruscalleda parla amb orgull de la feina del seu fill. Ella té molt clar què cal per tenir èxit: "Has de saber el que vols fer i el que vols oferir i sobretot ser honest. Si fas això i treballes amb passió, a la llarga tindràs èxit", diu. Ell ha seguit fil per randa els consells de la mare i ara tots dos celebren l'èxit i el privilegi de treballar en el que els apassiona.

stats