Societat 06/11/2012

El TC avala els matrimonis homosexuals, set anys després

La majoria progressista de l'alt tribunal ha aconseguit tombar el recurs que va presentar el PP l'any 2005, per 8 vots a 3

Joan Rusiñol
2 min
El govern del PSOE va aprovar el matrimoni entre persones del mateix sexe l'any 2005.

MadridSense sorpreses. El Tribunal Constitucional ha resolt aquest dimarts a la tarda que els matrimonis entre persones del mateix sexe continuaran sent legals perquè no xoquen amb la legislació espanyola. D'aquesta manera, set anys després que s'iniciés la polèmica i amb més de 22.000 parelles ja casades, l'alt tribunal ha desestimat el recurs que l'any 2005 hi va presentar en contra el Partit Popular, aleshores a l'oposició. La justícia espanyola ha trigat molt de temps a resoldre una qüestió que tingut en suspens milers de ciutadans.

La majoria progressista –8 vots– del TC, amb el seu president al capdavant, Pascual Sala, han avalat la ponència del magistrat Pablo Pérez Tremps. Entre els qui formen part del bloc que donen per vàlida la iniciativa que va aprovar el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero hi ha la catalana Encarna Roca. El magistrat Manuel Aragón ha formulat un vot particular.

La minoria conservadora, amb 3 vots, també ha formulat un vot particular divergent. Aquest bloc s'ha vist debilitat, a més, pel fet que Francisco José Hernando ha quedat fora de la votació per haver liderat l'informe del CGPJ, quan n'era president, en contra del matrimoni homosexual. Entre els contraris a la mesura hi ha el conservador Andrés Ollero, exdiputat del PP.

El PP (també) es treu un pes de sobre

Aquest dimarts, el portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso, ha assegurat que el partit acataria la decisió del TC i ha recordat que ell sempre ha estat un defensor d'aquesta iniciativa, fins i tot abans que el govern del PSOE –amb Juan Fernando López Aguliar com a ministre de Justícia– l'aprovés. El cert és que el recurs presentat fa set anys –i que acusava la mesura de desnaturalitzar "la institució bàsica del matrimoni"– ha estat un company de viatge incòmode per a la part més centrista de la dreta espanyola. En aquest temps, per exemple, l'ara responsable de Justícia del PP, Iñaki Oyarzábal, ha fet pública la seva homosexualitat. Ell simbolitza millor que ningú el relleu en els equips dirigents del carrer Génova, allunyant-se de les posicions més ultraconservadores que defensaven Federico Trillo i Ignacio Astarloa.

D'altres polítics populars significatius, com el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, han oficiat casaments entre persones del mateix sexe. Ell en va presidir quan era alcalde de Madrid. Al PP hi ha veus que consideren aquell recurs un error perquè el temps ha acabat demostrant la normalitat democràtica d'aquest tipus d'unions. En una entrevista a la Cope, propietat de la Conferència Episcopal Espanyola, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dimarts que la controvèrsia era només semàntica. És a dir, que la discrepància estava només en el terme 'matrimoni' i no pas en les implicacions legals que pot tenir. Una manera de començar a abaixar el to de la polèmica.

Sigui com sigui, el PSOE ja ha reclamat al PP que demani perdó als homosexuals que han hagut d'estar pendents tots aquests anys d'un tribunal que podia deixar sense efecte la seva unió matrimonial.

stats