Societat 28/01/2013

El pas del TGV per la Roca del Vallès supera el nivell de decibels permesos

L'Ajuntament espera tenir aquesta setmana el projecte d'Adif amb les mesures correctores

Acn
2 min
El TGV, en la inauguració al seu pas per La Roca del Vallès en direcció nord

La Roca del VallèsEl pas del Tren de Gran Velocitat per la Roca del Vallès genera pics de soroll que superen els decibels permesos per la llei, segons els sonòmetres que l'Ajuntament va fer instal·lar a la urbanització de Can Colet. L'alcalde de la Roca, Rafael Ros (CiU), ha explicat que els trens d'alta velocitat que passen pel poble arriben a marcar 97 graus de decibels, quan la normativa només permet un màxim de 85 decibels.

L'Ajuntament espera poder tenir aquesta setmana el projecte d'Adif amb totes les mesures per pa·liar els efectes del soroll "estrepitós i puntual" de la nova línia que uneix Barcelona, Girona i Figueres. Ros lamenta que Adif hagi iniciat la licitació del projecte en aquestes condicions.

Els 16 trens d'alta velocitat que circulen cada dia per la Roca del Vallès arriben a marcar en algun moment del seu pas un pic de 97 decibels. L'alcalde avisa que el llindar legal és als 85 decibels i que per tant "la queixa dels veïns és certa". És un soroll "estrepitós i puntual", avisa. En la mateixa línia, afegeix que els veïns també han de suportar el soroll dels trens de mercaderies, "amb menys impacte però més perllongat".

L'Ajuntament va instal·lar fa unes setmanes un sonòmetre a la urbanització de Can Colet per mesurar el soroll que provoca el pas dels trens. Els veïns de la urbanització, molt propera a les vies, es queixen des del període de proves que el pas dels combois genera molèsties, malgrat l'existència d'unes pantalles de protecció acústica que va instal·lar Adif.

Sense temps per a les al·legacions

Rafael Ros ha lamentat que Adif hagi iniciat la licitació del projecte amb les mesures correctores sense que l'Ajuntament disposés del document. L'alcalde avisa que això significa que el consistori ja no té temps per fer al·legacions. "Esperem que el projecte reculli les propostes acordades i que no hàgim d'arribar al contenciós", ha subratllat. Ros espera poder tenir el projecte aquesta mateixa setmana.

Segons ha explicat l'alcalde, el projecte d'Adif suposarà una inversió d'uns 4,5 milions d'euros en actuacions ambientals al pas del TGV a la Roca del Vallès, Vilanova del Vallès i Montornès del Vallès. L'Ajuntament de la Roca va demanar mesures com ara tractar l'espai entre les vies i les cases amb verd públic o arranjar els camins que han quedat alterats, entre altres qüestions.

stats