Societat 07/07/2011

La llet materna de les catalanes té quatre cops més contaminants que la de les gallegues

Ho constata un estudi realitzat pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas i l'Institut Marquès. Els autors volen deixar clar que no qüestionen l'alletament

Mònica L. Ferrado
2 min
Alletament matern

A la llet materna de les dones catalanes hi ha quatre cops més contaminants que a la de les gallegues. Així ho indica un estudi realitzat pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) junt amb l'Institut Marquès. Els autors volen deixar clar que no qüestionen l'alletament, sinó que l'estudi posa en relleu que les mares acumulen al seu cos contaminants que poden comprometre la salut del nen des de la gestació.

Els investigadors han triat la llet com la millor mostra per mesurar contaminants, que altres estudis ja correlacionen amb la pèrdua de fertilitat dels mascles. De fet, estudis anteriors ja demostren que a Espanya la fertilitat és menor a les zones industrials més industrialitzades, com Catalunya i València. Al greix de la llet s'acumulen els contaminants que circulen pel seu cos ja des de l'embaràs.

"La llet materna és el millor aliment per als nens, però hem de saber quants contaminants hi ha al cos de la mare", insisteix Marisa López-Teijón, investigadora del Institut Marquès. "Son substàncies que s'acumulen als greixos, disruptors endocrins", explica Damià Barceló, del CSIC. Durant el desenvolupament dels testicles al fetus, competeixen amb la testosterona. Com a conseqüència, el desenvolupament es veu afectat.

En tot cas, els científics tenen clar que els efectes dels contaminants a què ha estat exposada la mare influeixen el fetus, però l'estudi no concreta què pot significar per al nadó prendre la llet. "Els nivells que hem trobat son molt inferiors al que recomana l'EFSA (l'agència d'alimentació europea) que diu que el màxim recomanable d'aquests contaminants hauria de ser entre 100 i 150 nanograms per quilo de pes del nen". Els investigadors han trobat que la llet de les dones catalanes acumula 13 nanograms de PCBs per gram de greix, davant els 3 de les gallegues. Quant a la presència de pesticides i bisfenol, les dones catalanes acumulen 5 nanograms per gram i les gallegues 0,3.

stats