Societat 03/06/2013

El sexe oral, causa de l'augment de casos de càncer orofaringi

Amb tot, els experts destaquen que les persones amb aquesta malaltia acostumen a tenir altres factors de risc associats, com el tabac i l'alcohol

Ara
2 min

BarcelonaDiumenge, l'actor Michael Douglas va causar commoció a les xarxes en anunciar que el seu càncer orofaringi tenia l'origen, no en el tabac o l'alcohol, sinó en el sexe oral. "Aquest tipus de càncer el causa el VPH [virus del papil·loma oral], que s'agafa practicant el cunnilingus", deia l'actor, en una entrevista a 'The Guardian'. El cas de Douglas, tot i ser impactant, no és inusual. Paradoxalment, el nombre de casos s'ha disparat en molts països, malgrat que està baixant el consum d'alcohol i, sobretot, de tabac, dos factors tradicionals de risc. La raó d'aquesta aparent contradicció –menys consum de drogues, però més càncer– s'ha de buscar, segons els experts, en el sexe oral.

L'augment de casos de càncer orofaringi està directament relacionat amb la creixent incidència del virus del papil·loma humà (VPH) entre les noies joves i també entre les dones d'uns 40 anys. En una entrevista a l'ARA, la ginecòloga Cristina Centeno explicava fa uns mesos com la prevalença del virus en les dones catalanes d'entre 18 i 65 anys és del 18% de la població. Centeno es mostrava partidària de vacunar la població, justament per evitar el percentatge del virus que deriva en càncer i es mostrava convençuda que no només les noies, sinó també els nois, haurien de rebre la vacuna.

Dilluns, el president de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM), el doctor Joan Jesús Cruz, confirmava a Europa Press que els tumors orofaringis estan augmentant "pels hàbits de sexe oral, ja que són càncers que han aparegut en els últims anys en societats més liberals amb menys tabac i alcohol. En aquestes societats augmenta aquest tipus de tumor, més relacionat amb aquestes pràctiques", explica.

Cruz deixa clar que hi ha persones que desenvolupen el càncer "i d'altres que no". És a dir, que no tothom exposat al virus se'n contagia; i no no tothom que se'n contagia acaba desenvolupant un tumor. "Les infeccions per virus normalment triguen molt i en un percentatge de persones molt petit acaben generant tumors", continua l'expert, que destaca que "acostuma a haver-hi algun altre factor de risc més, segurament associat". Entre aquets factors destaca novament el tabac i l'alcohol, que estan relacionats "amb més del 80% dels tumors de cap i coll".

Tal com apuntava Centeno al diari ARA, també Cruz considera que la prevenció contra aquests tumors provocats pel contagi del virus del papil·loma humà "està en les vacunes". Si aquests tumors d'orofaringe continuessin incrementant-se, "una possibilitat seria la vacuna tant a dones com a homes", conclou Cruz.

stats