Societat 02/05/2013

El govern espanyol redueix 1.108 milions d'euros les ajudes a la dependència

La tisorada augmenta el copagament. Els serveis costaran un 5% més als usuaris. La consellera Neus Munté qualifica la retallada de "patacada" i "setge social"

Agències
2 min
El finançament de la llei de la dependència fa temps que és motiu de disputa. El govern espanyol no compleix l'obligació d'aportar la meitat de la despesa pública.

BarcelonaEl govern espanyol reduirà en 1.108 milions d'euros les ajudes al Sistema d'Atenció a la Dependència, segons el document titulat 'Programa nacional de reformes 2013', que l'executiu de Rajoy va enviar aquest dimarts a la Unió Europea i va publicar a la web del ministeri d'Economia. Segons aquest document, els usuaris del pla de la dependència hauran d'aportar un 5% més per rebre els serveis. El document argumenta que es tracta d'una profunda reforma per "racionalitzar i modernitzar els serveis prestats, garantint la sostenibilitat".

En la roda de premsa posterior al consell de ministres del divendres 26 d'abril, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría;, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, i el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, van anunciar les principals mesures que contindria el document de reformes enviat a Brussel·les, entre les quals no se citava aquesta tisorada a la Dependència.

Neus Munté qualifica la retallada de "patacada" i "setge social"

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha qualificar la retallada de "patacada" i "setge social". En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', la consellera, que ha explicat que no té cap confirmació oficial d'aquesta nova retallada estatal, ha recordat que la Generalitat finança el 80% de les ajudes a les persones dependents i que l'Estat només n'aporta el 20%. Munté ha assegurat que s'ha assabentat de la tisorada a través dels mitjans de comunicació, i ha dit que l'únic que sap és que al consell de ministres de divendres passat, el govern espanyol "va ensenyar la pota" de la voluntat de possibles ajustos en serveis socials.

Per això, la consellera ha avançat que es posarà en contacte amb el govern estatal per conèixer l'abast d'aquestes intencions. "No s'ha convocat cap consell territorial on això es podria discutir", ha recordat Munté. Aquesta mesura, "unida al setge econòmic", pot ser "una patacada més i un setge social", ha valorat Manté. Tot i que ha volgut ser prudent, la consellera ja ha aventurat que podria tenir una incidència directa en prestacions i serveis adreçats a les persones dependents. "Genera una incertesa que no ens podem permetre", ha afegit.

stats