Societat 04/07/2017

Les Entitats del Tercer Sector demanen un fons d'inversió per a l'habitatge social

L'informe presentat en les jornades sobre habitatge coorganitzades per l'ARA explica que els bancs destinen menys d'un 10% dels pisos buits al lloguer social

Marta Valls
2 min
"La temporalitat del lloguer social afecta de forma negativa als qui hi tenen accés"

BarcelonaLes entitats financeres tenen un parc de 47.000 habitatges buits i, en canvi, tot i les demandes del sector social, menys d'un 10% han estat cedits per destinar-se al lloguer social. A més, els que se cedeixen es fan per una durada de tres anys o menys, en molts casos, un temps insuficient per a la inclusió de les persones que hi tenen accés.

En vista de la situació i en el marc de les jornades coorganitzades pel diari ARA, la Taula d'Entitats del Tercer Sector demanen un fons d'inversió social per a la creació d'un parc d'habitatges socials al nivell de la resta d'Europa: a Catalunya només n'hi ha un 2%, en front del 15% de la mitjana europea.

"Hi ha famílies que provenen de situacions molt complicades i necessitem treballar amb calma en el procés d'inclusió social. Per això, sovint, els tres anys pels quals se cedeixen els pisos no són suficients", exposa el director de la Fundació SER.GI, destinada a facilitar l'accés a l'habitatge, Lluís Puigdemont, i ponent en el debat sobre els habitatges buits a mans dels bancs. "L'altre problema és que les persones que no haurien d'acudir a nosaltres hi arriben perquè no hi ha ofertes de pisos a un preu raonable", continua.

D'altra banda, les organitzacions es troben que han de fer fortes inversions per habilitar els pisos cedits: "Intentem que la inversió no sigui superior al temps que en gaudirem", declara el director de la Fundació Foment de l'Habitatge Social de Càritas, Sergio Rodríguez.

El fons que proposen des de la Taula del Tercer Sector hauria de servir per adquirir els habitatges buits, que en molts casos es van construir just abans de l'esclat de la bombolla immobiliària, i que encara es poden adquirir per sota el preu de mercat. "És la nostra oportunitat per ampliar el parc de llars públiques, si esperem i els preus tornen a pujar, l'haurem perdut", assegura la presidenta d'Hàbitat3, Carme Trilla.

Lluny d'Europa

Durant el debat, els ponents han destacat les diferencies amb la resta d'Europa. "Al segle XXI, molta gent s'ha quedat exclosa de la compra d'habitatges i hi ha un dèficit de lloguer assequible. El mercat lliure és difícil de regular i l'única formula es llençar grans promocions de lloguer social a preus assequibles, com passa a França, per exemple, per trencar les tendències del mercat", exposa, al seu torn, el gerent de la Fundació Família i Benestar Social de Cohabitac, Alfons Thió.

Tot i això, els ponents han recordat l'existència de la llei de tanteig i retracte de la Generalitat, pionera a l'Estat, que dona prioritat a les administracions i al sector social a l'hora d'adquirir pisos que estan en mans dels bancs i la informació d'aquestes transaccions, que de moment estan anant a parar, de forma majoritària, en mans privades.

stats