EDUCACIÓ
Societat 12/09/2011

"Per un país de tots, l'escola en català"

Les escoles pengen cartells en defensa de la immersió lingüística. Aquesta tarda hi haurà concentracions davant els ajuntaments

Redacció
2 min
Som escola

BarcelonaAra sí que s'acaben les vacances. Aquest matí 1.280.000 nens comencen el curs escolar. La defensa del model d'escola catalana davant l'ultimàtum del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) converteix aquest primer dia d'escola en el més reivindicatiu dels últims anys.

La plataforma cívica Somescola.cat, que agrupa tots els representants de la comunitat educativa i diverses entitats culturals catalanes, ha repartit cartells a favor del model d'immersió lingüística que els seus mestres i directors han enganxat avui als centres escolars coincidint amb el primer dia del curs escolar.

"Per un país de tots. L'escola en català" és el lema dels cartells que molts pares i alumnes s'han trobat a la porta de l'escola quan aquest matí han acudit a classe.

"Encara no sabem el nombre exacte d'escoles que han enganxat els cartells, però segur que han estat moltes perquè tots els sindicats majoritaris donem suport a la campanya i a l'escola catalana el suport al model d'immersió és gairebé unànime", ha explicat el representant d'USTEC-STEs, Josep Maria Cervelló, davant un dels col·legis que han penjat els cartells abans que els alumnes arribessin.

Segons la seva opinió, "el model d'immersió ha ajudat a cohesionar i acollir les diferents cultures que conviuen a Catalunya" i l'acte del Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya (TSJC) que ordena que s'implanti també el castellà com a llengua vehicular és "una maniobra contra l'escola".

"Aquí tenim alumnes procedents de 25 països diferents i mai hem tingut problemes amb el català", ha afegit la directora de l'escola Les Acàcies, Maria Fornos.

Un total d'1.280.232 alumnes de tot Catalunya han iniciat avui un curs escolar marcat pe la retallada pressupostària i la polèmica que ha generat l'acte del TSJC.

"Aquest any, les escoles ja tenen suficients problemes econòmics i organitzatius com per afegir el problema de la llengua", ha criticat Cervelló.

Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, una de les entitats impulsores de la Plataforma Somescola, ha fet una crida als ciutadans a mobilitzar-se a favor de la immersió lingüística, enganxant cartells a les escoles i acudint aquesta tarda a les concentracions convocades davant dels ajuntaments de tot Catalunya.

"El model d'immersió no és un problema, sinó un instrument de cohesió", ha subratllat Casals, que ha recordat que aquestes concentracions pretenen demostrar el suport de la ciutadania al model lingüístic de l'escola catalana i demanar als ajuntaments un ple extraordinari que aprovi una moció en defensa de l'escola en català i contra la judicialització de la llengua a l'escola.

Somescola.cat ha convocat per aquesta mateixa tarda concentracions a totes les places de la vila de Catalunya en defensa del català com a llengua vehicular a l'escola pública.

stats