Societat 21/06/2017

Els escolars catalans comencen els 84 dies de vacances d'estiu

El debat del nou model educatiu i l’acord per incorporar més de 5.000 mestres al sistema marquen el curs escolar que acaba aquest dimecres

Acn
3 min
Els alumnes de l’escola Vall d’Aro de Castell d’Aro comencen les classes a les 9 i les acaben a les 2 del migdia. Els que es queden al menjador pleguen a les 4 de la tarda.

BarcelonaDesprés de nou mesos de classe, els més d'1.500.000 alumnes catalans de tots els nivells acaben el curs aquest dimecres. Els esperen 84 dies de vacances abans que no tornin a les classes, el 12 de setembre vinent. Per al curs que ve, el departament ha previst obrir 15 centres nous (7 escoles i 9 instituts). Però abans que no es torni a engegar la maquinària, és un bon moment per fer un repàs dels temes que han marcat el sector educatiu aquest any.

Nou model educatiu

Debat Ara és Demà

A Catalunya, el debat del Consell Escolar de Catalunya (CEC) Ara és Demà, ha ocupat bona part de les reflexions sobre el futur del sistema educatiu català, amb la participació de tota la comunitat educativa. A través de quatre ponències per avaluar el sistema actual i proposar canvis de cara a una millora que afecti l’arquitectura del sistema educatiu, el centre, el professorat i l’alumnat.

En aquest sentit, una de les propostes que més ressò han tingut ha estat l’ampliació de l’edat escolar als 2 anys, i el prolongament de l’etapa obligatòria fins als 18 anys, amb una etapa més llarga en un mateix centre, fins als 15 anys, seguint el model dels actuals . El debat també ha fet especial èmfasi amb la formació dels docents i s'han potenciat els màsters especialitzats per etapes i més pràctiques abans de començar a exercir.

Acord per incorporar 5.500 mestres més

Per a l'escola inclusiva i d'alta complexitat

L'acord entre l'administració i els sindicats per incorporar 5.500 docents més al sistema va permetre evitar una vaga de professors, convocada el 9 de febrer, i en part, aprovar també els pressupostos al Parlament.

Amb aquest acord, signat el 31 de gener, el departament d’Ensenyament es va comprometre a incorporar 5.500 treballadors per a l'escola inclusiva, la d'alta complexitat, la reducció de ràtios i d'una hora lectiva setmanal, gràcies a una aportació extra de 140 milions d’euros que es van incorporar als pressupostos del departament.

Adeu a les notes numèriques

Ara hi ha quatre nivells per avaluar per competències

Dins les aules, l’ensenyament per competències ha anat guanyant terreny els darrers cursos, i aquest ha estat el primer en què els alumnes rebran les notes en funció d’aquest aprenentatge per habilitats i no per capacitat memorística. Així, el departament ha deixat de banda les notes numèriques, de l’1 al 10, i ha establert quatre nivells: assoliment excel·lent, assoliment notable, assoliment suficient i no assoliment.

Perquè les famílies puguin comprendre aquest canvi, les notes aquest mes de juny aniran acompanyades d’un document que explica les novetats i els recursos de què disposen els centres per millorar i acompanyar els alumnes. Algunes escoles ja van donar les notes del primer trimestre en aquest nou format però el canvi és obligatori a partir d’aquest mes de juny.

Relació amb el ministeri

Sense revàlides (però amb competències bàsiques) i denúncia polèmica

En l’àmbit estatal, l’episodi més rellevant del curs és la supressió de l’efecte acadèmic de les revàlides previstes a la LOMCE, i que s’haurien hagut de fer al final de Primària, Secundària i Batxillerat. Tot i això, des de Catalunya s’havia assegurat que a 6è de Primària i a 4t d’ESO es continuarien fent les proves de competències bàsiques per avaluar el sistema, i que els alumnes de Batxillerat farien una selectivitat unificada pactada entre totes les universitats que seguiria el model de les PAU vigent fins l’any passat.

Tot i això, els canvis en l’elecció de les assignatures de la fase específica de les PAU d’aquest juny, va generar controvèrsia entre els estudiants que criticaven haver canviat les condicions dels exàmens a mig curs.

Les relacions amb l’administració de l’Estat, després d’alguns cursos convulsos per la imposició del 25% del castellà a algunes escoles, arran de processos judicials, han començat a ser més fluides. Tot i això, el Ministeri d’Educació va renovar l’ajut dels 6.000 euros per a l’escolarització en castellà en centres privats a 36 famílies.

La darrera pugna amb el ministeri de Méndez de Vigo ha estat la petició a Alta Inspecció d’un estudi sobre el contingut dels llibres de text d’unes vuit editorials catalanes, arran d’una denúncia del sindicat AMES, que considera que el contingut fa ‘’adoctrinament’’ als estudiants.

stats