Societat 25/01/2012

El govern espanyol planteja una cadena perpètua "revisable"

El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, assegura que estudia una pena excepcional per a casos molt restringits i que hagin causat una gran alarma social

Efe
2 min
Gallardón

MadridEl govern espanyol estudiarà la possibilitat d'instaurar una cadena perpètua revisable. En la seva compareixença al Congrés, el ministre de Justícia, Alberto Ruíz-Gallardón, ha parlat concretament de "pena de presó permanent revisable", en la línia, ha dit, de la majoria de països europeus. Seria una pena excepcional per a casos molt restringits i que haguessin causat una gran alarma social.

Més tard, després de la compareixença, davant les crítiques d'Izquierda Unida, Gallardón ha puntualitzat que la reforma que vol implantar "és incompatible" amb la cadena perpètua i que la seva constitucionalitat està garantida precisament pel seu caràcter revisable.

Gaspar Llamazares (IU) ha ironitzat sobre la voluntat de regeneració de la Justícia expressada pel ministre i ha dit que "serà un difícil paper el d'un ministre regenerador posar-se al capdavant de la cadena perpètua en els nostres dies".

El titular de Justícia ha insistit que es tracta d'una pena diferent i excepcional a la cadena perpètua, que s'aplicaria "en supòsits molt restrictius" i per a casos "que hagin assolit el màxim de reprotxabilitat social".

"El concepte és contradictori amb la cadena perpètua, perquè el perpetu no és revisable", ha dit Ruiz-Gallardón, que ha afegit que la presó permanent revisable compleix els objectius establerts per la Constitució: la reorientació del reu i la seva reinserció social, ja que la durada de la pena estarà condicionada al fet que aquests objectius s'hagin assolit efectivament.

El ministre, que ha recordat que altres països com Itàlia, França o Grècia ja tenen penes similars i en qualsevol cas la presó permanent revisable estarà subjecta als límits legalment establerts, ha assenyalat que la finalitat última de la iniciativa és evitar que delinqüents no rehabilitats tornin a delinquir.

"De cadena perpètua, res", ha conclòs Ruiz-Gallardón.

stats