Societat 23/03/2016

Serenitat emoció i exigència 365 dies després de la tragèdia dels Alps

Els familiars de les víctimes d'Andreas Lubitz, el copilot del vol 9525 de Germanwings, homenatgen els cossos policials i la Creu Roja i demanen canvis legals perquè no es pugui repetir

Albert Solé
4 min
L'acte d'homenatge de la víctimes de Germanwings al Prat

El Prat de Llobregat“Sense la vostra ajuda [mirant als diferents cossos de seguretat, psicòlegs i Creu Roja asseguts davant seu] el nostre camí hauria sigut molt més tortuós”. Sílvia Chaves, presidenta de l’Associació de Víctimes del vol de Germanwings GW9525, va voler agrair així la tasca de les persones que van estar al seu costat ens els moments més dolorosos, ara fa just un any.

L’acte d’homenatge aquest dimecres va començar puntual a les 10 del matí a la T2 del Prat –d’on va sortir el vol cap Düsseldorf i que mai va arribar a destí–, just davant del mural de Joan Miró. L’associació de víctimes, organitzadora de l’acte, va voler centrar l’homenatge en agrair la feina de les persones anònimes que van estar al seu costat en el moment de l’impacte emocional, i van deixar els polítics –del màxim rang– en un paper secundari. “Quan més us necessitàvem us sentíem sense que ens toquéssiu; ens vau consolar i no us vam donar les gràcies”, va reiterar la Sílvia Chaves.

Després d’aquestes paraules van pujar a l’escenari representants dels diferents cossos policials (Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Policia Local), Protecció Civil, treballadors socials i de la Creu Roja. Montse Mas, en nom dels psicòlegs i treballadors socials va explicar els seus records del 24 de març del 2015: “Van ser moltes hores amb una estela de dolor insuportable amb totes les famílies. Nosaltres no vam poder aparcar les nostres emocions”. “Vam intentar curar la ferida emocional abans que s’infectés”, va recordar Jordi Martori, de Creu Roja, en nom dels treballadors que van assistir els estudiants de l’institut Giola de Llinars del Vallès que van perdre uns amics alemanys quan tornaven d’un intercanvi escolar.

Sergio Delgado, portaveu de Protecció Civil de la Generalitat, va recordar que la seva tasca és “preparar-nos per al pitjor esperant que passi el millor”, tot i que va admetre que cometen errors i miren de sempre corregir-los: “Ara ja apliquem mesures que vam aprendre amb vosaltres”, va dir dirigint-se als familiars de les víctimes. Delgado també va voler deixar clar que la Generalitat va donar resposta a aquella tragèdia de fa un any “amb mitjans propis”.

Que no es torni a repetir

Envoltats per unes fortíssimes mesures de seguretat, la representant de les víctimes de Germanwings, Sílvia Chaves, va recordar quin és el motiu que va impulsar les famílies a associar-se: “Volem evitar sinistres d’aquesta índole i que els governants prenguin consciència de que han de vetllar per cadascú de nosaltres”. Encara no fa dues setmanes que es va fer públic l’informe de l’Oficina d’Investigacions i Anàlisis per a la Seguretat de l’Aviació Civil a França (BEA) que corroborava la versió dels fets ja coneguts: El copilot Andreas Lubitz tenia la voluntat de destruir l’avió i va aprofitar un moment en què es va quedar sol a la cabina, va bloquejar-hi l’accés perquè ningú més pogués entrar per aturar-lo i va fer que la nau comencés a perdre altitud fins a estavellar l’avió als Alps. Dies més tard es va saber que Lubitz estava de baixa i en tractament psicològic, però ho va amagar a l’empresa, Lufthansa. El mateix informe recomanava que es pugui trencar el secret mèdic en casos de pilots amb problemes psicològics, un apunt que els familiars de les víctimes eleven a la categoria d’exigència per garantir la seguretat aèria i de la ciutadania.

Aquest dimecres, Sílvia Chaves, dirigint-se directament als diferents polítics asseguts a primera fila: “Volem evitar que cap altra família hagi de passar pel que vam passar nosaltres”. Qui més clar va parlar després d’aquesta interpel·lació directa va ser el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont: “Tenim deures a fer, perquè aquesta va ser una catàstrofe evitable, i que la mort dels vostres familiars pot salvar altres vides si fem els canvis legislatius on toca fer-los perquè les circumstàncies d’aquest accident no es puguin repetir mai més, i no haguem de lamentar que no hem fet prou per evitar una altra tragèdia”. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que es trobava per primer cop amb el Carles Puigdemont des que és president català, també es va comprometre a fer canvis: “Sabem el que va passar, i aquest coneixement ens ha d’ajudar per articular les mesures necessàries per evitar que un succés com aquest es torni a repetir, no hi ha manera per homenatjar les víctimes que el compromís de tots per fer que no es repeteixin tragèdies com aquesta”.

Al final de l’acte, després dels parlaments, tres membres de la junta de l’associació de víctimes va descobrir una placa en record de les 150 víctimes, es va llegir un poema i es va guardar un sentit minut de silenci. Finalment, totes les institucions presents van fer una entrega floral als peus de la placa que quedarà per sempre a la T2 del Prat per recordar els terribles fets de fa un any. Els nombrosos familiars de les 50 víctimes catalanes del vol GW9525 que dimecres pel matí van presenciar amb emoció aquest acte d’homenatge davant la T2 del Prat van tenir en tot moment el suport constant dels psicòlegs de la Creu Roja per si a algú el superaven les emocions.

Poc després d’acabar l’homenatge, la majoria de familiars van tornar a dins la terminal de l’aeroport per agafar un avió xàrter que els va portar fins a la Vernet –a la regió Provenza-Alpes-Costa Azul–, el poble on es va estavellar l’avió de Germanwings fa un any, i on aquest dijous es farà l’homenatge central a totes les víctimes del vol.

stats