Societat 09/05/2011

Suspès fins demà el judici pel cas Tous

Avui s'ha constituït el jurat. Nou ciutadans decidiran si Lluís Corominas va actuar en defensa pròpia o no. El gendre dels Tous va disparar dos homes que presumptament volien robar en el domicili dels famosos joiers. Un va morir

Laia Espín
3 min
Tous

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Ha arrencat aquest matí a l'Audiència de Barcelona el judici amb jurat popular al gendre i cap de seguretat dels joiers Tous, Lluís Corominas per haver tirotejat dos presumptes atracadors, dels quals un va morir, ara, fa quatre anys i mig. Els lladres intentaven suposadament assaltar el xalet del matrimoni dels joiers ubicat en una urbanització de Sant Fruitós de Bages. En la sessió d'avui s'ha constituït el jurat. Aquest dimarts està previst que declari Corominas. La sessió començarà amb la lectura de les demandes de les parts.

Legítima defensa?

En aquest judici, la principal discussió legal serà entorn dels límits de la legítima defensa. El jurat popular haurà de decidir si Corominas va tirotejar els dos presumptes lladres per defensar-se. Aquest serà el principal argument de la seva defensa, representada per l'exmagistrat de l'Audiència Nacional Carlos Bueren. És previsible que Bueren centri la seva tesi en el fet que Corominas va actuar mogut per la por d'un atac a la casa del seus sogres en un moment en què Catalunya vivia una onada de robatoris violents a urbanitzacions i per la constatació que tres dies abans havien patit un altre intent de robatori. Per això, demanarà l'absolució del seu client. En canvi, la fiscalia- que ostentaran dues fiscals d'una llarga trajectòria- i l'acusació, representada per Josep Riba, mantindran que els trets no es van produir per defensar-se de cap atac ja que els dos assaltants anaven desarmats i ja havien desistit en el seu intent d'assaltar el xalet.

11 anys de presó

El Ministeri Fiscal demana per Corominas 11 anys de presó per un delicte d'homicidi, tot i que li aplica l'atenuant d'obcecació per l'alarma que li havia causat la trucada del vigilant de seguretat que l'alertava de la presència de dos intrusos al jardí del domicili dels seus sogres i pel fet que dies abans ja havien registrat una temptativa. També afegeix com atenuant la reparació del dany perquè l'acusat va dipositar 150.000 euros en concepte d'indemnització. L'acusació publica, però considera que existeix l'agreujant d'abús de superioritat. L'acusació, exercida per la família de la víctima mortal, un dels presumptes intrusos que formaven part d'un grup que el dia dels fets volia suposadament assaltar la vivenda però que va desistir, li demana 14 anys de presó per homicidi i 500.000 euros d'indemnització per la dona i el fill.

Un judici amb jurat popular no té les mateixes característiques que un ordinari on es discuteixen bàsicament arguments jurídics amb un tribunal format per professionals. Lluís Corominas dimarts haurà de declarar davant de nou ciutadans aliens al món judicial. Aquest dimarts serà un moment clau on l'acusat podrà intentar empatitzar amb els membres del jurat quan expliqui les seves tesis exculpatòries. Un altre moment clau serà quan la sala visualitzi al seqüència dels fets que van gravar les càmeres de seguretat on es veu clarament com Corominas dispara dues bales contra els dos ocupants d'un cotxe aparcat a les immediacions de la finca dels Tous.

150.000 euros de fiança

Corominas no ha negat en cap moment que disparés els dos homes que es trobaven el passat 9 de desembre del 2006 dins d'un cotxe prop de la finca del seus sogres. El vigilant de seguretat del xalet del matrimoni dels joiers va avisar el seu cap a les 7 de la tarda perquè va observar uns intrusos al jardí de la finca. Corominas s'hi va presentar minuts després, segons descriu l'escrit de la fiscalia, amb una pistola semiautomàtica carregada i un cartutx de 9 mm Parabellum, una munició prohibida. Un cop allà, va veure un vehicle amb dos ocupants al qual es va apropar amb el seu i quan va arribar a la seva alçada, diu el mateix escrit, els va disparar dos trets. Una bala va impactar a la part esquerra del crani del ciutadà albanokosovar, Sinani Gazmend, que va morir pocs dies després a l'hospital, l'altre va passar a pocs mil·límetres de Dulji Consum, el copilot. Aquest darrer, que va ser detingut juntament amb Corominas, no compareixerà com a testimoni en la causa perquè està fugit. Després d'estar més de 6 mesos en presó provisional, el jutge el va deixar en llibertat amb l'obligació de presentar-se periòdicament al jutjat, una obligació que no va arribar a complir mai. Corominas també va ingressar provisionalment a la presó durant 2 mesos, però va quedar en llibertat després de dipositar 150.000 euros al jutjat com a fiança.

D'altra banda, un jutjat de Manresa va arxivar la causa contra Corominas per la temptativa d'homicidi contra Consum al considerar que el gendre dels Tous va decidir voluntàriament no tornar a disparar contar el copilot. Només el va encanonar amb l'arma fins que els mossos d'esquadra van arribar al lloc dels fets.

stats