Societat 24/09/2015

Sense justícia a l’Estat per a les víctimes de la talidomida

El Suprem rebutja indemnitzar-les per prescripció

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Els portaveus de l’Associació de Víctimes de la Talidomida, ahir a les portes del Suprem.

MadridJa es compleixen gairebé 60 anys d’oblit. D’un no sistemàtic de la justícia. Semblava que el 2013 s’obria una escletxa de llum quan un jutjat de Madrid va reconèixer la seva lluita: la farmacèutica alemanya Grünenthal, que els va deixar sense mans o peus i amb seqüeles per a tota la vida, hauria de pagar els plats trencats. Però ahir van tornar a topar amb l’oblit per resposta. El Tribunal Suprem va rebutjar indemnitzar les víctimes de la talidomida. D’aquesta manera, confirma la decisió de l’Audiència Provincial de Madrid, que l’any passat va acceptar un recurs de Grünenthal i va anul·lar les indemnitzacions perquè va considerar que el delicte ha prescrit.

Els afectats no rebran res del laboratori que va fabricar un medicament que, del 1957 al 1962, es va vendre a Espanya com a remei per a les nàusees de les embarassades i que va provocar que centenars de nadons nasquessin amb malformacions, la majoria sense extremitats. Avui encara no existeix un recompte de qui es va veure afectat per aquesta malaltia a l’Estat, però, segons l’Associació de Víctimes de la Talidomida a Espanya (Avite), podrien ser uns 3.000. “Eren nadons -explica l’associació- que si no haguessin estat exposats a la toxicitat del fàrmac durant l’embaràs haurien nascut sans. Molts van morir, bé perquè la talidomida va afectar-los greument el cervell i el cor i altres òrgans interns vitals, bé perquè es van suïcidar amb el pas dels anys perquè no podien superar la càrrega”.

Però la lluita no ha acabat. A les víctimes els queda el Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu de Drets Humans. “Però cada vegada estem més cansats. Cada procés són anys, diners. Al final guanyarem quan ja tinguem 80 anys o hàgim mort i cobrin les indemnitzacions els nostres fills o néts”, lamentava ahir el vicepresident d’Avite, Rafael Basterrechea, a les portes del Suprem. Confiaven que aquest cop ho tindrien tot de cara, després que un jutjat madrileny sentenciés el 2013 Grünenthal Parhma a pagar a cada víctima 20.000 euros per cada punt percentual de minusvalidesa i tinguessin un informe favorable del fiscal.

El Suprem defensa que els afectats ja van tenir oportunitat de reclamar a la farmacèutica fa molts anys, quan ja era “indubtable” que els mals que patien eren per la talidomida. A la legislació espanyola el termini de prescripció per reclamar per la via civil és de només un any. Grünenthal, en un comunicat, va insistir ahir que les víctimes de la talidomida ja disposen d’ajudes.

stats