Societat 05/04/2012

Els millors futbolistes són també els que tenen un cervell més potent

Segons un estudi publicat per la revista 'Plos One', els futbolistes de Primera Divisió solen tenir millors funcions executives al cervell que els de divisions inferiors, i aquests més que la població en general

Ara
2 min
Xavi Hernández

BarcelonaEls millors futbolistes tenen un nivell més elevat d'un tipus d'intel·ligència que els permet processar una gran quantitat d'informació en molt poc temps per prendre la decisió correcta a posteriori, segons una investigació de l'Institut Karolinska d'Estocolm (Suècia), publicada a la revista científica 'Plos One'.

La investigació s'ha centrat en les anomenades funcions executives del cervell. És a dir, la memòria de treball, la resolució creativa de problemes, la flexibilitat cognitiva i la inhibició d'impulsos.

Els investigadors han comparat aquestes funcions en tres grups de voluntaris: jugadors de Primera Divisió de Suècia, tant d'equips masculins com femenins; jugadors de divisions inferiors, i persones de la població general que no juguen a futbol.

La comparació s'ha basat en diferents tests, específicament dissenyats per avaluar aquestes capacitats de la ment. Els resultats mostren que els futbolistes de Primera Divisió solen tenir millors funcions executives que els de divisions inferiors, i aquests les tenen millors que la població general.

Un 5% privilegiat

Segons l'anàlisi estadística dels resultats, els jugadors de Primera Divisió formen part del 5% de la població que té millors funcions executives.

Els futbolistes participants en l'estudi van ser seleccionats pels seus propis entrenadors, als quals es va demanar que no seleccionessin per a l'estudi els millors jugadors ni tampoc els suplents habituals.

Els investigadors van analitzar també fins a quin punt les funcions executives influeixen en el rendiment dels futbolistes. Els resultats mostren que els jugadors que van obtenir millors resultats en els tests van ser els que, dues temporades més tard, van marcar més gols o van realitzar més assistències.

Segons els investigadors, unes bones funcions cognitives milloren el futbolista, en canvi, jugar a futbol amb prou feines millora les funcions cognitives. Per això, els investigadors suggereixen que es pot predir el potencial d'una jove promesa amb tests que avaluen aquestes funcions.

stats