CIÈNCIA
Societat 08/09/2016

El prestigi dels Nobel, en qüestió pel frau d’un cirurgià estrella

El Clínic va negar a Macchiarini la recerca que sí que va fer a Suècia

Mònica L. Ferrado
3 min
Paolo Macchiarini en una imatge del 2011 a l’Institut Karolinska suec després de fer el primer trasplantament de tràquea artificial.

BarcelonaEl cirurgià Paolo Macchiarini presumia d’haver practicat el 2008 el primer trasplantament de tràquea del món a Barcelona -al Clínic-, de ser amic dels Obama, els Clinton i el Papa, i de tenir un extens currículum com a investigador. Ara, després de la mort de sis pacients, s’ha demostrat que tot -o quasi tot- era mentida. Una de les falsedats era que fes recerca a l’Idibaps, el consorci de l’Hospital Clínic, la Universitat de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Aquest frau del cirurgià estrella s’ha carregat el prestigi de l’Institut Karolinska de Suècia, un símbol de la medicina mundial, un centre de referència amb prou prestigi per decidir qui és mereixedor d’un Nobel de medicina, i on treballava Macchiarini fins fa uns mesos, quan es va destapar tot.

Després d’aquest primer trasplantament, al Clínic no n’hi va haver cap més. Va marxar un any després de la seva fita, que va publicar la prestigiosa revista The Lancet, i el va fer famós a tot el món. Tot i que com a cirurgià tenia unes bones mans, se li va negar que fes recerca i que practiqués més intervencions experimentals. El comitè de recerca de l’hospital va considerar que ni era un projecte consistent ni ell estava preparat per fer-lo, segons explica Ramon Gomis a l’ARA, actual director de l’Idibaps, i en aquells moments director de recerca del Clínic.

La tècnica que va aplicar en aquest primer trasplantament a Barcelona és diferent de la que va utilitzar amb els pacients que han mort. Aquest primer trasplantament es va fer amb la tràquea d’un donant banyada amb cèl·lules de la pròpia pacient, mentre que en els posteriors es van utilitzar tràquees bioartificials. Un presumpte pas endavant que Macchiarini també va publicar en revistes científiques, però va amagar el desenllaç fatal de la majoria dels casos, i els problemes amb què han de conviure els pocs supervivents.

Macchiarini va intentar continuar aquesta mateixa línia al Clínic l’any 2009. El comitè ètic de l’hospital, després d’estudiar amb detall la proposta experimental, no l’hi va permetre i ell ho va veure com una limitació. Primer va marxar a Rússia, i el 2010 es va incorporar a l’Institut Karolinska suec.

Així doncs, tot i que Macchiarini deia al seu currículum que havia investigat abans a l’Idibaps, cosa que el Karolinska va valorar positivament en el moment d’acceptar-lo, no era cert. La mentida es va destapar el mes de gener passat, quan el Karolinska va demanar a l’Idibaps un informe sobre el cirurgià. “El que nosaltres no li vam permetre, ho va acabar fent al Karolinska”, explica Ramon Gomis.

Macchiarinni va ser cap del servei de cirurgia toràcica del Clínic des del gener del 2005 fins al novembre del 2009. Va abandonar l’hospital tan sols un any després d’haver fet el trasplantament que li va donar fama al món sencer. Segons una portaveu del centre, “va marxar de mutu acord amb el Clínic”, “no va encaixar amb la cultura de la casa”. El cert, però, és que el conflicte amb el comitè ètic de l’hospital, que va negar-li que tirés endavant la recerca que proposava i que a més no veia amb bons ulls l’activitat privada que duia a terme en altres centres, va provocar que acabés marxant “per la porta del darrere”, segons Gomis.

Quan l’any 2008 la revista The Lancet va publicar els resultats de la seva recerca, va voler fer un pas més incorporant-hi materials bioartificials i “va demanar més màniga ampla”, explica Gomis. “Vam identificar que era una personalitat al límit, la seva dinàmica de treball era molt agressiva”, descriu Gomis. Dins de l’hospital, el cirurgià ja s’havia guanyat la fama de practicar intervencions agosarades a pacients complicats. Les tensions van augmentar en negar-li la recerca. “El que proposava no tenia base i no ho va acceptar ningú”, afegeix Gomis.

El despit de l’amant

A Macchiarini l’han acomiadat del Karolinska i ha arrossegat amb ell tota la cúpula del prestigiós centre dels Nobel per “mala conducta”. La seva història també té un vessant rosa. La llebre la va aixecar un article publicat al Vanity Fair, on sortien algunes de les seves mentides explicades per Benita Alexander, productora de televisió amb qui Macchiarini es va embolicar mentre feien un documental per a la NBC sobre ell. El cirurgià li havia promès que es casarien, que oficiaria la cerimònia el papa Francesc a Roma i que anirien a viure a Barcelona. A la llista de convidats hi havia Obama, Sarkozy, Clinton, Kofi Annan i Elton John, entre d’altres. Alguns d’ells, segons Macchiarinni, havien sigut pacients seus. La Benita, però, va descobrir que Macchiarinni estava casat, tenia dos fills i que mai havia conegut totes les personalitats convidades.

stats