Societat 16/06/2016

Ensenyament suspèn les millores anunciades en personal de reforç

El Govern argumenta que la pròrroga pressupostària deixa sense efecte els 211 milions compromesos

Maria Ortega
3 min
Els alumnes de sisè de primària de l’escola Carlit (Barcelona) mentre feien les proves de competències bàsiques.

Barcelona“Et posen el caramel a la boca i quan encara no t’ha arribat ni als llavis ja te’l treuen”. Raúl Bru és el director de l’institut escola Turó de Roquetes, al districte de Nou Barris de Barcelona, un dels centres considerats d’alta complexitat. El Govern havia anunciat que, de cara al curs escolar que comença al setembre, s’incrementarien els recursos per posar personal de reforç a l’escola inclusiva i a la d’alta complexitat, però els 211 milions que es preveien per a aquestes partides han quedat ara, amb la prorrogació pressupostària, en suspens. La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, va avisar dimecres que el veto de la CUP als comptes impedeix mobilitzar aquestes partides. Davant d’aquest anunci, els sindicats han comunicat mobilitzacions per donar suport a les direccions dels centres públics. Ahir mateix, 200 directors van concentrar-se davant del Parlament per fer notar el seu rebuig al que consideren una nova retallada, mentre que un total de 179 centres públics de Catalunya van emetre un comunicat de “rebuig” i “indignació”.

El departament havia reunit durant els últims dies els directors dels centres públics per explicar-los les plantilles que tindran a partir del setembre. Segons Ensenyament, amb l’actual pressupost, que és el mateix que el del 2015, s’ha de fer front a l’augment d’alumnat de secundària del curs que ve -es preveuen, en total, 790 docents més-, i alhora es complirà el compromís assolit d’incrementar les beques menjador. Això suposa ajornar un curs més o reduir molt els increments previstos per avançar en l’escola inclusiva, amb reforços per als alumnes amb necessitats especials que estan en classes amb altres alumnes sense discapacitat, i també en els reforços en escoles d’alta complexitat per dificultats socioeconòmiques o d’immigració, per exemple. També perilla la millora en les substitucions, que havia d’avançar-se el curs que ve, així com la contractació dels interins a partir de l’1 de setembre.

Els 211 milions de la discòrdia equivalen a la contractació de 540 noves dotacions de personal: 140 de suport per a l’escola inclusiva i 400 per reforçar centres d’alta complexitat. Els sindicats, que remarquen que en el camp de l’ensenyament públic “plou sobre mullat”, eleven la xifra fins a les 880 dotacions que ara es “retallen” perquè hi sumen mesures que el departament ja havia pres per aconseguir aquesta suma de recursos ara frenada, com que els docents de més de 55 anys puguin reduir dues hores de permanència al centre durant l’horari complementari, però no durant l’horari lectiu com podien fer abans. A més, asseguren que s’hi han de sumar 350 dotacions de personal laboral. Fonts d’Ensenyament remarcaven ahir a aquest diari que la configuració de la plantilla de cada centre serà “la necessària” per permetre l’inici de curs, tenint en compte l’increment d’alumnat previst. També manté l’increment de les beques menjador com una “prioritat”. Concreten que la pròrroga pressupostària no afecta aquestes incorporacions però que altres compromisos, com el de desplegar el decret de l’escola inclusiva o millorar les substitucions, no els podran assumir. Per això, asseguren que estan en converses amb el departament d’Economia per trobar una solució. En un comunicat conjunt emès ahir, els sindicats CCOO, USTEC -que demana la dimissió de Ruiz- i ASPEPC titllaven d’“excusa” la no aprovació dels pressupostos per no atendre els compromisos assolits per Ensenyament, i asseguraven que lluitaran pels drets que els “prenen”. Exigeixen no només que no s’apliqui aquesta nova “retallada”, sinó també que es reverteixin totes les que s’han fet des del 2012.

El govern de Colau, en contra

L’Ajuntament de Barcelona també es va posicionar ahir fermament en contra d’aquest anunci. La tinent d’alcalde de Drets Socials i vicepresidenta del Consorci d’Educació de Barcelona, Laia Ortiz, va demanar a Ensenyament que es retracti de la instrucció que han rebut els directors de centres educatius públics de la ciutat en què s’anuncia una retallada per al curs vinent sobre la previsió de les plantilles compromeses. El consistori ha sol·licitat una reunió urgent i s’ha manifestat “sorprès” per no haver sigut informat abans de la decisió. La CUP, al seu torn, denuncia que Ruiz ha utilitzat els directors dels Serveis Territorials d’Ensenyament per citar els directors d’escoles i “mentir-los” atribuint l’ajustament al veto dels anticapitalistes.

stats