Universitats
Societat 29/02/2012

El secretari d'Universitats assegura que cap docent o investigador serà acomiadat

Antoni Castellà diu a Catalunya Ràdio que és "absolutament fals" que amb les retallades pressupostàries en educació es perdin 700 places de professors a la universitat. Les universitats públiques fan vaga aquest dimecres en contra de les retallades en educació

Ara
2 min

BarcelonaEn el marc de la vaga d'universitats públiques convocada aquest dimecres en contra de les retallades en els pressupostos destinats a les universitats, l'acomiadament de professors i l'augment de les taxes que han d'assumir els que vulguin estudiar i el nou model de govern, el secretari d'Universitats i Recerca assegura que "cap" docent o investigador serà acomiadat. En declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio', Antoni Castellà ha dit que és "absolutament fals" que amb les retallades pressupostàries en educació es perdin 700 places de professors a la universitat. En aquest sentit, Castellà considera "necessari preservar el personal docent investigador", i ha assenyalat que l'impacte que ja hi ha hagut el 2011 pel que fa a reducció d'hores lectives ha estat únicament "sobre els professors associats", que tenen una altra feina i, en conseqüència "no generen atur".

Durant l'entrevista, Castellà ha dialogat amb dos representants de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), el professor Ermengol Gassiot i l'estudiant Gisela Camarero. Aquesta ha donat com un dels motius principals de la vaga d'aquest dimecres l'increment de les taxes universitàries, i ha recordat que "el Govern ja va dir que les incrementaria fins al màxim que pogués". Antoni Castellà, però, ha matisat que aquest augment va ser de només "quatre punts per sobre de l'IPC", i que representen un cost afegit "d'entre 6 i 10 euros al mes". Segons ell, a més, un 25% de l'increment de preu s'ha destinat a un fons de beques que permet fer una política més "redistributiva". "Sorprèn que es pugui defensar que algú que té molts recursos pagui el mateix que algú que no en té", ha argumentat Castellà.

Camarero ha lamentat també que sovint els estudiants no disposen del "material investigador" que necessiten i que en períodes d'exàmens, serveis com les biblioteques estan tancats. Segons ella, a més, totes les mesures s'han pres "d'esquena als estudiants" i "sense obrir cap mena de debat". Ermengol Gassiot ha confirmat que la PUDUP no ha rebut fins ara cap petició formal de reunió. Per la seva banda, Castellà ha recordat que la comunitat universitària té "els seus representants democràtics", amb els quals sí que s'ha debatut, però s'ha compromès a buscar un dia, la setmana que ve, per parlar amb la PUDUP.

stats